Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Brak pomysłu na obiad, śniadanie czy kolację? Zdarza się. Też tak czasami mam. Dlatego dzisiaj przychodzę do Was z pyszną propozycją, która doskonale sprawdzi się i na śniadanie i na kolację, jak i również na obiad. Od tygodnia miałam puszkę tuńczyka w lodówce i tak myślałam co z niego przyrządzić. Dzisiaj wpadł mi super pomysł do głowy na domowe rumiane i chrupiące bułki z sałatką z tuńczyka. Domowe bułeczki są najlepsze, pachną obłędnie, a połączenie tuńczyka, awokado, jajek i rzodkiewki to strzał w dziesiątkę. Wyszło pysznie i sycąco. Podałam to wszystko na obiad. Polecam Wam bardzo, przygotujcie koniecznie, a nie pożałujecie. Zapraszam :)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Rozczyn:
    2 i pół dag świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    pół szklanki ciepłego mleka
    2 łyżki mąki tortowej

    Ciasto:
    2 szklanki mąki tortowej
    1 mała łyżeczka soli
    1 jajko
    około pół szklanki ciepłego mleka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 małe żółtko
    masło do posmarowania blaszki

    Sałatka:
    1 awokado
    1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
    4 jajka ugotowane na twardo
    pół pęczka rzodkiewek
    pół pęczka szczypiorku
    3-4 łyżki jogurtu naturalnego typu greckiego
    sól do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wiosenna sałatka z tuńczyka i awokado w domowych bułkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: Drożdże rozcieramy z cukrem, ciepłym mlekiem i mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut, żeby rozczyn ,,ruszył''.
  • 2. Ciasto: Do mąki wsypujemy sól, wbijamy jajko, dodajemy rozczyn i stopniowo wlewając ciepłe mleko zagniatamy ciasto ( możemy nie zużyć całego mleka, wlewamy na wyczucie ). Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 3. Formowanie: Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na cztery równe części, z każdej części toczymy gruby wałek i formujemy kółko. Układamy na blasze posmarowanej cieniutko masłem i smarujemy obficie roztrzepanym żółtkiem. Między bułkami zachowujemy odstępy ponieważ znacznie urosną. Odstawiamy jeszcze na około 15 minut w ciepłe miejsce żeby podrosły.
  • 4. Pieczenie: Wyrośnięte bułki pieczemy w temperaturze 180 stopni do zrumienienia przez około 40-45 minut. Upieczone dokładnie studzimy.
  • 5. Sałatka: Awokado ( powinno być lekko twarde ) obieramy lub wydrążamy łyżką ( pestkę usuwamy ) kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem z cytryny. Ugotowane jajka obieramy ze skorupek i również kroimy w kostkę. Rzodkiewki oczyszczamy, myjemy i osuszamy, następnie kroimy w kostkę. Szczypiorek płuczemy i dokładnie płuczemy, siekamy dość drobno. Tuńczyka dokładnie odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy jogurt naturalny, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem i delikatnie mieszamy.
  • 6. Podanie: Bułki rozcinamy na pół, nakładamy obficie sałatki i podajemy. Smacznego życzę.

Porady

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Dzięki skropieniu awokado sokiem z cytryny nie ściemniej nam. Z przepisu wychodzi cztery duże porcje.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Bułka Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Impreza Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować