Zapiekane patisony z farszem bolońskim.

4.48 (166 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Uwielbiam to przepyszne danie, tym bardziej, że większość składników pochodzi z przydomowej działki.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 4 patisony
    3 łyżki oliwy
    0.5 kg mielonego mięsa wieprzowego
    0.5 szklanki ryżu
    1 kg świeżych pomidorów
    1 cebula
    3 ząbki czosnku
    1 papryka chili
    2 papryki pepperoni
    1 papryka czerwona słodka
    pęczek świeżej bazylii
    świeży cząber
    kostka rosołowa
    sól
    pieprz
    ser parmezan (lub inny żółty starty ser)
Wystaw ocenę:

4.48 (166 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Zapiekane patisony z farszem bolońskim. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Farsz po dodaniu ryżu 1. Przygotowanie farszu.
    Na rozgrzanej oliwie podsmażamy mięso i drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodajemy kilogram świeżych pokrojonych i pozbawionych skórki pomidorów wraz z drobno pokrojonymi paprykami. Całość dusimy około 15 minut. Następnie dodajemy posiekane zioła i czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy kostkę rosołową i wsypujemy opłukany ryż. Całość mieszamy i dusimy do czasu aż ryż będzie miękki. W razie potrzeby dolewamy nieco wody.
  • Tak wydrążonego patisona napełniamy farszem. 2. Patisony myjemy, odcinamy górną część i wydrążamy gniazda nasienne. Wewnątrz lekko opruszamy solą. Następnie wypełniamy patisony farszem który wcześniej przygotowaliśmy.
  • 3. Patisony układamy na blasze i wkładamy do uprzednio rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 40 minut w temperaturze 150 stopni z termoobiegiem lub również 40 minut w temperaturze 160 stopni bez termoobiegu. Kilka minut przed wyjęciem patisonów posypujemy je startym serem.

Porady

Jeżeli ktoś nie przepada za pikantną kuchnią- rezygnujemy z ostrych papryk. Danie równie dobrze można wykonać bez ryżu. Patisona wewnątrz zamiast solą można psypać jarzynką a z zewnątrz posmarować oliwą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Włoska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować