Zapiekane cebule z farszem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 cebul obrać, odciąć górną część i gotować 5-10min. Ostudzić lekko i wydrążyć w środku wnękę na farsz.
2.Mięso podsmażyć na oliwie. Posypać odrobiną bazylii i tymianku. Gdy się lekko zarumieni dodać pokrojone w kostkę dwie cebule. Smażyć jeszcze przez chwile aż cebulka się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki, przeciśnięty czosnek, koncentrat, przyprawy i zalać 1/2 szklanki wody + kilka łyżek wody w której gotowała się cebula. Dusić na małym ogniu ok. 10-15 min, od czasu do czasu mieszając.
3.Cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Nakładać do nich farsz. Na wierzch można dać kapkę śmietany. W okół cebul wlać trochę wody w których się gotowały.
4.Piec 20 min w 180 C.
5.Podawać z ryżem. (Ja ugotowałam ryż z solą i łyżeczką słodkiej papryki)
Komentarze