Zapiekane cebule z farszem bolońskim

0 (0 ocen)

  • 1 min

Wpadłam na pomysł jak wykorzystać słynny sos po bolońsku w trochę inny sposób niż z makaronem. Oto efekt, wyszło pysznie :)

  • 1 min

Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego
    ok. 8 cebul
    1 puszka pomidorów krojonych
    1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
    ok 5 ząbków czosnku
    sól, pieprz, bazylia, tymianek, oregano, słodka papryka
    1 opakowanie ryżu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zapiekane cebule z farszem bolońskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 cebul obrać, odciąć górną część i gotować 5-10min. Ostudzić lekko i wydrążyć w środku wnękę na farsz.
  • 2. Mięso podsmażyć na oliwie. Posypać odrobiną bazylii i tymianku. Gdy się lekko zarumieni dodać pokrojone w kostkę dwie cebule. Smażyć jeszcze przez chwile aż cebulka się zeszkli. Doprawić solą i pieprzem. Dodać pomidory z puszki, przeciśnięty czosnek, koncentrat, przyprawy i zalać 1/2 szklanki wody + kilka łyżek wody w której gotowała się cebula. Dusić na małym ogniu ok. 10-15 min, od czasu do czasu mieszając.
  • 3. Cebule ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Nakładać do nich farsz. Na wierzch można dać kapkę śmietany. W okół cebul wlać trochę wody w których się gotowały.
  • 4. Piec 20 min w 180 C.
  • 5. Podawać z ryżem. (Ja ugotowałam ryż z solą i łyżeczką słodkiej papryki)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować