Zapiekane mięso mielone pod ziemniakami

4 (3 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Kolejne danie "na leniucha", bo wszystko należy wymerdać "przeszczepem" (czytaj ręką), wyłożyć do jakiegoś naczynia i zapiec. Ziemniaków ugotowałem więcej dzień wcześniej do obiadu, więc w zasadzie problemu nie było. Przygotowanie zajęło mi nie więcej niż 15 minut. Efekt murowany. Brzuszki napełnione, sadełko można zawiązywać. Jak to się mówi-Koła do góry i poobiednie leżakowanie zaliczone.
Arek Gie

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej
    700 g ugotowanych ziemniaków
    1 łyżka masła
    1 łyżka śmietany
    2 łyżki ketchupu
    1 średniej wielkości cebula
    3 łyżki posiekanego koperku
    2 ząbki czosnku
    1 łyżka suszonego tymianku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4 (3 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekane mięso mielone pod ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zapiekane mięso mielone pod ziemniakami 1. Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, ketchupem, koperkiem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy solą i pieprzem.


    Ziemniaki tłuczemy, dodajemy roztopione masło, śmietanę i tymianek. Wyrabiamy.


    Na dno naczynia żaroodpornego, wykładamy mięso. Na nim wykładamy ziemniaki, które smarujemy tłuszczem, na przykład roztopionym smalcem.


    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C. Pieczemy 30 minut w trybie góra-dół, następnie przez 10 minut z termoobiegiem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Mięso mielone wieprzowe

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować