Mięso mielone z fasolą pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki umyj, obierz i gotuj ok.20 minut do miękkości, w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe zmiel. Do zmielonej masy dodaj dwie łyżki masła, śmietanę oraz żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
2.Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałym maśle. Dodaj do mięsa. Wsyp łyżeczkę majeranku i wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj.
3.Okrągłą formę, o śr.22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż masę mięsną i równomiernie ją rozsmaruj. Na mięso rozłóż pomidory z puszki.
4.Piure ziemniaczane przełóż do szprycy ziemniaczanej. Na wierzch zapiekanki wyciskaj rozetki (jedna tuż przy drugiej). Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok.35-40 minut w 190 st. Po upieczeniu pokrój jak tort. Podawaj np.z sosem czosnkowym.
Komentarze