Mięso mielone z fasolą pod ziemniaczaną pierzynką

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Smaczna i sycąca zapiekanka, która dodatkowo ciekawie wygląda.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    500g mielonego mięsa drobiowego
    1 puszka czerwonej fasoli
    1 puszka krojonych pomidorów
    1 jajko
    2 żółtka
    1 cebula
    3 łyżki masła
    pół szklanki gęstej śmietany
    majeranek
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Mięso mielone z fasolą pod ziemniaczaną pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • mielone z fasolą pod ziemniaczaną pierzynką 1. Ziemniaki umyj, obierz i gotuj ok.20 minut do miękkości, w posolonej wodzie. Odcedź i jeszcze ciepłe zmiel. Do zmielonej masy dodaj dwie łyżki masła, śmietanę oraz żółtka. Wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
  • mielone z fasolą pod ziemniaczaną pierzynką 2. Cebulę obierz, posiekaj i zeszklij na pozostałym maśle. Dodaj do mięsa. Wsyp łyżeczkę majeranku i wbij jajko. Dopraw solą i pieprzem, całość wymieszaj.
  • mielone z fasolą pod ziemniaczaną pierzynką 3. Okrągłą formę, o śr.22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Na spód wyłóż masę mięsną i równomiernie ją rozsmaruj. Na mięso rozłóż pomidory z puszki.
  • 4. Piure ziemniaczane przełóż do szprycy ziemniaczanej. Na wierzch zapiekanki wyciskaj rozetki (jedna tuż przy drugiej). Formę wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz ok.35-40 minut w 190 st. Po upieczeniu pokrój jak tort. Podawaj np.z sosem czosnkowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Fasola Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować