Mięso mielone pod ziemniaczaną czapą

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia

Mielone z warzywami zapiekane pod ziemniaczanym puree, czyli smaczne i sycące danie jednogarnkowe. A przy tym świetny sposób na wykorzystanie ziemniaków z poprzedniego dnia :)

Składniki:

  • 600g mięsa mielonego ( u mnie z indyka)
    puszka groszku konserwowego (240g)
    puszka krojonych pomidorów (400g)
    2 marchewki
    cebula
    sól, pieprz
    2 ząbki czosnku
    puree: 4-5 ugotowanych ziemniaków
    2 łyżki masła
    pół szklanki mleka
    gałka muszkatołowa






Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Mięso mielone pod ziemniaczaną czapą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • podsmaż mięso mielone 1. Mięso podsmaż na rozgrzanym oleju ok.5 minut. Dodaj posiekaną cebulę i przetarty przez praskę czosnek, zeszklij.
  • ugotuj marchewkę 2. Dorzuć ugotowaną, pokrojoną w kostkę marchewkę i osączony z zalewy groszek. Na koniec wymieszaj z pokrojonymi pomidorami z puszki, dopraw do smaku solą i pieprzem.
  • podduś 3. Duś na wolnym ogniu pod przykryciem ok.15 minut.
  • 4. Ugotowane ziemniaki utłucz na puree lub przeciśnij przez praskę. Dodaj masło i mleko. Dopraw do smaku szczyptą mielonej gałki muszkatołowej i pieprzu. Dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej i kremowej konsystencji.
  • gotowe 5. Do naczynia żaroodpornego (u mnie okrągła forma do tart) wyłóż mięso z warzywami, na wierzchu wyciskaj szprycą ziemniaczane beziki. Zapiekaj ok 15 - 20-minut w 180 st. Podawaj od razu po przygotowaniu. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować