Jajka faszerowane uwielbiam, przygotowując je w tym roku na świąteczny stół z braku wolnego palnika upiekłam je w piekarniku i wyszły znakomicie. Świetna przekąska nie tylko na święta. Polecam.
Zapiekane jaja faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.6 jajek gotujemy na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, a następnie pstrym nożem kroimy je na pół ( w skorupkach ). Jajka usuwamy za pomocą łyżeczki ze skorupek (ale tak by skorupek nie uszkodzić ) i przekładamy je do miseczki.
Za pomocą widelca rozgniatamy jajka na pastę. Do rozgniecionych jajek dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mleko, posiekane zioła i wbijamy 1 jajko. Wszystko starannie mieszamy. Masę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Tak przygotowanym farszem napełniamy skorupki jajka. Masło rozpuszczamy na patelni mieszamy z pozostałą bułka tartą, tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch jajek.
Jajka wykładamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut lub do momentu kiedy wierzch jajka ładnie się zarumieni.
Jajka serwujemy na gorąco, ale pyszne są też na zimno.
Komentarze