Zapiekane jaja faszerowane

0 (0 ocen)

  • 25 min

Jajka faszerowane uwielbiam, przygotowując je w tym roku na świąteczny stół z braku wolnego palnika upiekłam je w piekarniku i wyszły znakomicie. Świetna przekąska nie tylko na święta. Polecam.

  • 25 min

Składniki:

  • 7 jajek
    2 łyżki bułki tartej plus 2 łyżki
    1-2 łyżki masła
    2 łyżki mleka
    1 łyżka posiekanej pietruszki
    1/2 łyżki posiekanego szczypiorku
    ½ łyżki posiekanego koperku
    Sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Jajko Przystawki

Zapiekane jaja faszerowane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 6 jajek gotujemy na twardo, schładzamy w zimnej wodzie, a następnie pstrym nożem kroimy je na pół ( w skorupkach ). Jajka usuwamy za pomocą łyżeczki ze skorupek (ale tak by skorupek nie uszkodzić ) i przekładamy je do miseczki.

    Za pomocą widelca rozgniatamy jajka na pastę. Do rozgniecionych jajek dodajemy 2 łyżki bułki tartej, mleko, posiekane zioła i wbijamy 1 jajko. Wszystko starannie mieszamy. Masę jajeczną doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

    Tak przygotowanym farszem napełniamy skorupki jajka. Masło rozpuszczamy na patelni mieszamy z pozostałą bułka tartą, tak powstałą kruszonką posypujemy wierzch jajek.

    Jajka wykładamy na blachę do pieczenia, wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy 15-20 minut lub do momentu kiedy wierzch jajka ładnie się zarumieni.

    Jajka serwujemy na gorąco, ale pyszne są też na zimno.

    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Koper

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować