Kluski z semoliny

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Średni

Przepis pochodzi z książki „Małe pyszności” wyd. Jedność

  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:


  • - mleko: 2 szklanki
    - semolina: 1 szklanka
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - żółtka: 2 sztuki
    - jaja: 2 sztuki
    - gałka muszkatolowa: 0.5 łyżeczki
    - bułka tarta do posypywania: 1 szklanka
    - olej rzepakowy: 0.5 szklanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Kluski

Kluski z semoliny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko zagotuj z solą. Na wolnym ogniu powoli dodawaj semolinę i mieszaj energicznie- gotuj około 10 min ciągle mieszając. Odstaw do ostygnięcia- ale nie do końca, niech będzie masa ciepława. Wstaw na ognień, dodaj żółtka i mieszaj energicznie. Następnie dodaj gałkę, i masło pokrojone w kostkę- mieszaj ciągle, aż powstanie jednolita masa. Odrywaj po kawałku masy i na stolnicy wysypanej mąką formuj z niego wałki, odkrawaj po kawałku i formuj małe kuleczki. Każdą maczaj w rozbełtanym jaju i bułce- smaż z obu stron na rumiano.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować