Zapiekana tarta jagodowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Zakocha się w niej każdy łasuch :-) polecam.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • CIASTO:
    600 gr mąki pszennej
    3 żółtka
    1 kostka margaryny (250gr)
    ¾ szkl cukru pudru
    2 cukry waniliowe
    ½ szkl letniej wody
    Szczypta soli
    NADZIENIE:
    2-3 szkl świeżych jagód
    Białko do posmarowania ciasta
    PONADTO:
    Margaryna do smarowania formy
    Bułka tarta do formy
    Cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Zapiekana tarta jagodowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przesianą mąką wsypać na stolnicę, dodać sól, cukry waniliowe i cukier puder i dokładnie wymieszać. Dodać margarynę i nożem posiekać na malutkie kawałki. Następnie zrobić dołek w mące i wlać żółtka. Wymieszać. Zrobić kolejny dołek i wlać letnią wodę. Wymieszać i wyrobić gładkie ciasto. Ciasto owinąć we folii spożywczej i włożyć do lodówki na 60 minut.
  • 2. Jagody umyć i obrać ze szypułek.
  • 3. Formę do tarty nasmarować margaryną i wysypać bułką tartą.
  • 4. Ciasto wyjąć z lodówki, odciąć kawałek ciasta na wierzch tarty ( ¼ ). Resztę rozwałkować na posypanym mąką blatem na placek, większym niż forma. Ciastem wyłożyć formę, nakłuć widelcem i posmarować białkiem.
  • 5. Na cieście ułożyć jagody, zostawiony kawałek ciasta na wierzch tarty rozwałkować i przeciąć na wąskie paski i układać na owocach tak, aby powstała kratka.
  • 6. Piec 40-45 minut w nagrzanym do 180 stC piekarniku.
  • 7. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

Porady

Można użyć również innych sezonowych owoców np. porzeczki, truskawki czy agrest.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jagody

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować