Zapiekana faszerowana papryka

4.5 (149 ocen)

  • 50 min

Z kaszą jaglaną, kurczakiem, serem. Takie soczyste i aromatyczne, dodatkowo podkreślone wędzoną słodką papryką. Na niedzielny obiad, na domowe przyjęcie albo nawet w środku tygodnia, dlaczego nie:) Wystarczyło zaledwie pół godziny, a pękate papryki już rumieniły się w piekarniku

  • 50 min

Składniki:

  • 8 papryk różnego koloru
    2/3 szklanki kaszy jaglanej
    1 cebula
    300g filetu z kurczaka
    100g serka typu feta
    kilka plasterków oscypka
    sól morska
    pieprz czarny
    2 łyżeczki tymianku
    1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
    1 łyżeczka suszonych pomidorów z bazylią i czosnkiem
    gałązka rozmarynu
    3 łyżki oliwy
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zapiekana faszerowana papryka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę przepłukać na sitku, ugotować w 1,5 szklanki osolonej wody. Filet kurczaka pokroić w kostkę, posolić, doprawić pieprzem, szczyptą wędzonej papryki, łyżeczką tymianku, odstawić na kilka minut.
    Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, zdjąć z patelni, następnie obsmażyć mięso.
    Kaszę wymieszać z mięsem, cebulą, pokrojoną w kostkę fetą, suszonymi pomidorami, wędzoną papryką, tymiankiem, pieprzem.
  • 2.
    Paprykę umyć. Jeśli strąki są płaskie, tylko usunąć gniazda nasienne. Większą paprykę przekroić wzdłuż na pół i również usunąć nasiona. Każdą paprykę napełnić farszem, z wierzchu położyć plasterki oscypka, listki rozmarynu. Paprykę ustawić w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym lub foremce, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 25-30 minut w temp. 180stC, powinna się ładnie zarumienić.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Feta Kasza jaglana Kurczak Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować