Zamek księżniczki

4.5 (166 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zrobiłam go z okazji 6. urodzin mojej Karolinki.

Składniki:

  • biszkopt o śr. 28 cm (z 8 jajek)
    biszkopt o śr. 20 cm (z 6 jajek)

    Krem budyniowy:
    5 szkl. mleka
    12 łyżek cukru
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    5 łyżek mąki pszennej
    2 op. cukru waniliowego
    5 kostek masła
    kilka kropli koncentratu buraczanego

    Dekoracja:
    kolorowe żelki
    brązowe i żółte drażetki
    1/2 gorzkiej czekolady
    kilka różyczek
    9 rurek czekoladowych
    9 rożków do lodów
    kolorowa posypka
    białko
Wystaw ocenę:

4.5 (166 ocen)

Zobacz również:

Torty Desery

Zamek księżniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Robimy krem budyniowy: 3 szklanki mleka z cukrem doprowadzamy do wrzenia. Pozostałe mleko mieszamy z mąkami. Mieszając, wlewamy do wrzącego mleka. Wsypujemy cukier waniliowy i zagotowujemy. Budyń studzimy. Dodajemy koncentrat. Ucieramy z masłem.
  • 2. Biszkopty przekrawamy na pół. Przekładamy kremem. Wierzchy smarujemy
    grubą warstwą kremu. Mniejszy biszkopt układamy na większym. Pozostałym kremem smarujemy boki.
  • 3. Dekorujemy tort: z rurek ustawiamy wieżyczki (po 4 wokół biszkoptów i 1 po środku mniejszego), lekko dociskamy. Górną część rożków zanurzamy w białku, obtaczamy w posypce i nakładamy na rurki. Z drażetek robimy okna, a z czekolady wykrawamy bramę. Ozdabiamy żelkami i różyczkami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować