Urodzinowy Tort Zamek

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Tort z okazji 9 urodzin mojej Córci Martynki i Jej najlepszej koleżanki Julki. Pracy przy nim trochę było, ale zachwyt na buziach dziewczynek wszystko wynagradza:)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt maślany kwadratowy:
    5 jajek
    200 g cukru
    140 g mąki tortowej
    50 g masła
    Różowy barwnik
    Biszkopt maślany okrągły :
    3 jajka
    100 g cukru
    85 g mąki tortowej
    30 g masła
    Żółty barwnik
    Mały biszkopt :
    2 jajka
    4 łyżki cukru
    2 łyżki mąki
    1/2 proszku do pieczenia
    Baza kremów:
    1000 ml śmietany 30%
    5 łyżek cukru pudru
    500 g mascarpone
    Lemon curd:
    2 duże cytryny
    2 jajka
    2 żółtka
    155 g cukru
    85 g masła
    Mus wiśniowy :
    450 g mrożonych wiśni
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1 galaretka wiśniowa
    Dodatkowo :
    1 szklanka przegotowanej wody
    1 cytryna
    5 rożków do lodów
    350 ml śmietany 30%
    1 łyżka cukru pudru
    50 g wiórków kokosowych
    Różowy barwnik
    Cukrowe perełki i inne ozdoby
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty Biszkopty

Urodzinowy tort zamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt kwadratowy:
    Umyte jajka włożyć do miski z bardzo gorącą wodą, ale nie wrzącą. Jajka muszą się ogrzać. Następnie wybić je do miski,dodać cukier i ubijać na jasny i puszysty krem. Trwa to około 10 minut. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i zostawić do osiągnięcia.
    Gdy jajka osiągną właściwą konsystencję,dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i dodawać do jajek po trosze i ostrożnie wymieszać. W ostatniej turze dodać masło. Dno formy (25*25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 st około 30 minut czyli do suchego patyczka. Wyjąć,ostudzić i przekroić na dwa płaty.
  • 2. Biszkopt okrągły :
    Umyte jajka włożyć do miski z bardzo gorącą wodą, ale nie wrzącą. Jajka muszą się ogrzać. Następnie wybić je do miski,dodać cukier i ubijac na jasny i puszysty krem. Trwa to około 10 minut. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i zostawić do osiągnięcia.
    Gdy jajka osiągną właściwą konsystencję,dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i dodawać do jajek po trosze i ostrożnie wymieszać. W ostatniej turze dodać masło. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 st około 30 minut czyli do suchego patyczka. Wyjąć,ostudzić i przekroić na dwa płaty.
  • 3. Biszkopt mały:
    Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
  • 4. Baza do kremów:
    Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier puder,mascarpone i ubić całość na sztywny krem. Podzielić bazę na dwie porcje. Jedną większą i jedną mniejszą.
  • 5. Lemon curd:
    Cytryny wyszorować. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok.
    Do rondelka wbić jajka,żółtka oraz cukier. Roztrzepać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz sok i skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Gotować aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić . Gdy to nastąpi dodać lemon curd do większej ilości bazy kremu
  • 6. Mus wiśniowy :
    Do garnka przełożyć wiśnie,dodać cukier i postawić na małym ogniu. W razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody. Zagotować i gotować do rozpadnięcia owoców. Odparować resztę wody, zdjąć z ognia. Zblendować i dodać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać ,zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie wymieszać z pozostałą bazą kremu.
  • 7. Składanie tortu:
    Przygotować nasączenie: z cytryny wycisnąć sok wlać do wody,wymieszać.
    Na podkładkę położyć pierwszy kwadratowy blat. Nasączyć woda z cytryną. Wyłożyć połowę kremu cytrynowego. Przykryć go drugim blatem,który też nasączyć. Lekko posmarować kremem. Na środku ułożyć pierwszy blat okrągłego biszkoptu. Nasaczyc i nałożyć połowę kremu wiśniowego. Dać drugi blat,również nasączyć i lekko posmarować kremem wiśniowym. Ułożyć najmniejszy biszkopt. Nasaczyc go i nałożyć kremy wiśniowy i cytrynowy, na przemian. Nałożyć ostatni biszkopt .
  • 8. Kwadratowy biszkopt udekorować kremem cytrynowym( 2 łyżki zostawić do posmarowania rozkow).
    Do dekoracji reszty tortu ubić śmietankę z cukrem, dodać barwnik. Obłożyć tort cukrowymi dekoracjami.
    Wiórki kokosowe wymieszać z niewielką ilością barwnika.
    Rożki posmarować kremem i obsypać wiórkami. Najlepiej zrobić to na krótko przed podaniem tortu. Ustawić rożki na szczycie tortu i w czterech rogach kwadratowego biszkoptu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować