Tort z okazji 9 urodzin mojej Córci Martynki i Jej najlepszej koleżanki Julki. Pracy przy nim trochę było, ale zachwyt na buziach dziewczynek wszystko wynagradza:)
5 godz.
Więcej niż 10 osób
Średni
Składniki:
Biszkopt maślany kwadratowy:
5 jajek
200 g cukru
140 g mąki tortowej
50 g masła
Różowy barwnik
Biszkopt maślany okrągły :
3 jajka
100 g cukru
85 g mąki tortowej
30 g masła
Żółty barwnik
Mały biszkopt :
2 jajka
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki
1/2 proszku do pieczenia
Baza kremów:
1000 ml śmietany 30%
5 łyżek cukru pudru
500 g mascarpone
Lemon curd:
2 duże cytryny
2 jajka
2 żółtka
155 g cukru
85 g masła
Mus wiśniowy :
450 g mrożonych wiśni
2 łyżki cukru trzcinowego
1 galaretka wiśniowa
Dodatkowo :
1 szklanka przegotowanej wody
1 cytryna
5 rożków do lodów
350 ml śmietany 30%
1 łyżka cukru pudru
50 g wiórków kokosowych
Różowy barwnik
Cukrowe perełki i inne ozdoby
Urodzinowy tort zamek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt kwadratowy:
Umyte jajka włożyć do miski z bardzo gorącą wodą, ale nie wrzącą. Jajka muszą się ogrzać. Następnie wybić je do miski,dodać cukier i ubijać na jasny i puszysty krem. Trwa to około 10 minut. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i zostawić do osiągnięcia.
Gdy jajka osiągną właściwą konsystencję,dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i dodawać do jajek po trosze i ostrożnie wymieszać. W ostatniej turze dodać masło. Dno formy (25*25 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 st około 30 minut czyli do suchego patyczka. Wyjąć,ostudzić i przekroić na dwa płaty.
2.Biszkopt okrągły :
Umyte jajka włożyć do miski z bardzo gorącą wodą, ale nie wrzącą. Jajka muszą się ogrzać. Następnie wybić je do miski,dodać cukier i ubijac na jasny i puszysty krem. Trwa to około 10 minut. W międzyczasie masło rozpuścić w rondelku i zostawić do osiągnięcia.
Gdy jajka osiągną właściwą konsystencję,dodać barwnik i delikatnie wymieszać. Przesiać mąkę i dodawać do jajek po trosze i ostrożnie wymieszać. W ostatniej turze dodać masło. Dno tortownicy (18 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto i piec w 180 st około 30 minut czyli do suchego patyczka. Wyjąć,ostudzić i przekroić na dwa płaty.
3.Biszkopt mały:
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. W kolejnym kroku stopniowo dodawać cukier i wciąż ubijać. Następnie dodawać po 1 żółtku i mieszać do połączenia składników. Do masy jajecznej przesiać mąkę,proszek.Mieszać łyżką do połączenia się składników. Ciasto wyłożyć do tortownicy. Piec w 170 około 15-20 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i ostudzić. Przekroić na dwa blaty.
4.Baza do kremów:
Śmietanę wstępnie ubić. Dodać cukier puder,mascarpone i ubić całość na sztywny krem. Podzielić bazę na dwie porcje. Jedną większą i jedną mniejszą.
5.Lemon curd:
Cytryny wyszorować. Zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Wycisnąć sok.
Do rondelka wbić jajka,żółtka oraz cukier. Roztrzepać. Dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki oraz sok i skórkę z cytryny. Postawić na małym ogniu i doprowadzić do zagotowania. Gotować aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i ostudzić . Gdy to nastąpi dodać lemon curd do większej ilości bazy kremu
6.Mus wiśniowy :
Do garnka przełożyć wiśnie,dodać cukier i postawić na małym ogniu. W razie konieczności dodać 2-3 łyżki wody. Zagotować i gotować do rozpadnięcia owoców. Odparować resztę wody, zdjąć z ognia. Zblendować i dodać proszek galaretki. Dokładnie wymieszać ,zostawić do ostygnięcia i lekkiego stężenia. Następnie wymieszać z pozostałą bazą kremu.
7.Składanie tortu:
Przygotować nasączenie: z cytryny wycisnąć sok wlać do wody,wymieszać.
Na podkładkę położyć pierwszy kwadratowy blat. Nasączyć woda z cytryną. Wyłożyć połowę kremu cytrynowego. Przykryć go drugim blatem,który też nasączyć. Lekko posmarować kremem. Na środku ułożyć pierwszy blat okrągłego biszkoptu. Nasaczyc i nałożyć połowę kremu wiśniowego. Dać drugi blat,również nasączyć i lekko posmarować kremem wiśniowym. Ułożyć najmniejszy biszkopt. Nasaczyc go i nałożyć kremy wiśniowy i cytrynowy, na przemian. Nałożyć ostatni biszkopt .
8.Kwadratowy biszkopt udekorować kremem cytrynowym( 2 łyżki zostawić do posmarowania rozkow).
Do dekoracji reszty tortu ubić śmietankę z cukrem, dodać barwnik. Obłożyć tort cukrowymi dekoracjami.
Wiórki kokosowe wymieszać z niewielką ilością barwnika.
Rożki posmarować kremem i obsypać wiórkami. Najlepiej zrobić to na krótko przed podaniem tortu. Ustawić rożki na szczycie tortu i w czterech rogach kwadratowego biszkoptu.
Komentarze