ZALEWAJKA Z GRZYBAMI

5 (158 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Pyszna i prosta zupa o aromacie grzybów.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 duże garści grzybów mrożonych (u mnie wcześniej obgotowane),
    8 ziemniaków średniej wielkości,
    kawałek kiełbasy,
    mała cebula,
    łyżka masła,
    barszcz w butelce,
    majeranek,
    sól,
    pieprz,
    2 liście laurowy,
    3 ziarna ziela angielskiego,
    ząbek czosnku,
    4 łyżeczki śmietany.
Wystaw ocenę:

5 (158 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zalewajka

Zalewajka z grzybami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Grzyby rozmrażam.
    Ziemniaki kroję w kostkę, zalewam około 1 litrem wody. Gotuję z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych około 20 minut.
    W międzyczasie podsmażam na maśle drobno posiekaną cebulę i kiełbasę pokrojoną w kostkę.
    Do ziemniaków dodaję pokrojone grzyby, gotuję kolejne 5 minut.
    Do zupy stopniowo dodaję barszcz (uważać, aby nie dodać za dużo, wtedy zupa będzie zbyt kwaśna).
    Następnie dodaję podsmażoną kiełbasę, posiekany czosnek oraz majeranek, chwilę gotuję.
    Na koniec wlewam wcześniej zahartowaną śmietanę, w razie potrzeby doprawiam do smaku.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować