PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Zalewajka na domowym zakwasiehttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0001/87/22b7002b718c2c9e48a778eb005a35ae01e70cc0.jpeg800600http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zalewajka-na-domowym-zakwasie
15 dag startej na dużych oczkach tarki włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por – ten drobno posiekany) - ja dałam mrożoną
50 dag ziemniaków – waga po obraniu
1,5 litra wody
4 ziela angielskie
liść laurowy
15 dag cienkiej kiełbasy
mała cebula
łyżka oleju
1 szklanka zakwasu na żur przygotowanego według przepisu
http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/zakwas-na-zur-3
sól
pieprz
cukier
majeranek
Sposób przygotowania przepisu:
Zalewajka na domowym zakwasie
1.
Ziemniaki obrałam, opłukałam, pokroiłam w kostkę.
W rondlu zagotowałam wodę, na wrzącą wrzuciłam zamrożoną włoszczyznę, a kiedy woda znów zaczęła wrzeć, dodałam pokrojone ziemniaki, ziela angielskie i liść laurowy. Lekko posoliłam.
2.
Cebulę obrałam i drobno pokroiłam w kosteczkę. Kiełbasę pokroiłam w kostkę. Na patelni rozgrzałam łyżkę oleju, wrzuciłam cebulę i kiełbasę, i smażyłam do momentu, aż jedno i drugie zaczęło się rumienić.
3.
Zawartość patelni przełożyłam do rondla.
4.
Gotowałam na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków, następnie dodałam wymieszany zakwas na żur i pogotowałam razem jeszcze kilka minut. Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, cukrem i majerankiem.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze