Najlepszy chleb jest na zakwasie. Raz zrobiony zakwas dokarmiając możemy mieć w lodówce nawet przez kilka miesięcy jednak należy co 2-3 tygodnie zakwas aktywować. Zakwas im starszy tym bardziej aktywny.
Składniki:
4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody
4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
duży słoik
drewniana łyżka
gaza
1.Słoik wyparzyć i osuszyć. 1 dzień Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć w ciepłe miejsce. 2 dzień po 12 godzinach przemieszać i zostawić. Po 24 godzinach przemieszać, dokarmić letnią wodą i mąką, wymieszać. 3 dzień Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 4 dzień Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 5 dzień Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik zakręcić ale nie do końca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi ciepło.
Komentarze