Zakwas żytni

0 (0 ocen)

Najlepszy chleb jest na zakwasie. Raz zrobiony zakwas dokarmiając możemy mieć w lodówce nawet przez kilka miesięcy jednak należy co 2-3 tygodnie zakwas aktywować. Zakwas im starszy tym bardziej aktywny.

Składniki:



  • 4 razy po 120 ml letniej przegotowanej wody
    4 razy po 100 g mąki żytniej razowej typ 2000
    duży słoik
    drewniana łyżka
    gaza

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Zakwas żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Słoik wyparzyć i osuszyć. 1 dzień Do słoika wlać letnią wodę, wsypać mąkę wymieszać. Przykryć kawałkiem gazy i odłożyć w ciepłe miejsce. 2 dzień po 12 godzinach przemieszać i zostawić. Po 24 godzinach przemieszać, dokarmić letnią wodą i mąką, wymieszać. 3 dzień Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 4 dzień Po 24 godzinach przemieszać ponownie dokarmić i wymieszać. 5 dzień Zakwas gotowy do użycia. Jeśli nie będziemy używać zakwasu od razu słoik zakręcić ale nie do końca by dochodziło powietrze i przechowywać w lodówce. Przed pieczeniem chleba zakwas wyjąc 2-3 godziny wcześniej z lodówki dokarmić wodą, mąką i gdy zaczną pokazywać się bąbelki wtedy zakwas jest aktywny i gotowy do użycia. W czasie produkcji zakwas lubi ciepło.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować