Chrupiący chleb z żurawiną i czarnuszką

4.67 (3 ocen)

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszny domowy chleb, który znika z prędkością światła. Najlepiej smakuje ze świeżym masłem i szczyptą soli.

  • 10 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka cukru
    400 g mąki pszennej typ 650
    1 łyżeczka soli lub 1 łyżka soli himalajskiej
    150 g suszonej żurawiny
    50 g ziaren słonecznika
    1 łyżka nasion czarnuszki
    350 g letniej wody
Wystaw ocenę:

4.67 (3 ocen)

Zobacz również:

Chleb Przystawki

Chrupiący chleb z żurawiną i czarnuszką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w wodzie wymieszanej z cukrem, odstawić na chwilę na bok. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, żurawinę, słonecznik i czarnuszkę. Wymieszać wszystko łyżką, dodać wodę z drożdżami, ponownie wymieszać. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny w ciepłe miejsce.
    Piekarnik rozgrzać do 250 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) razem z naczyniem żaroodpornym. Masę przełożyć do nagrzanego naczynia i przykryć pokrywą. Piec przez 30 minut, zdjąć pokrywkę i zapiekać jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie ostrożnie wyjąć z naczynia i przełożyć na kratkę do odparowania i wystygnięcia.

Porady

Czarnuszkę można pominąć, jeśli ktoś nie lubi. W przypadku preferowania bardziej zwartego chleba można dodać 50 g więcej mąki. Podawać z ulubionymi dodatkami, aczkolwiek z masłem smakuje najlepiej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka pszenna Suszona żurawina Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować