Wypasione placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Najpierw przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażamy. Przyprawiamy je i całość zalewamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos nabierze gęstości (możemy ją regulować dodając mniej lub więcej wody w zależności, jaką konsystencje sosu lubimy), dodajemy łyżkę śmietany.
2.Ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar wody. Masę doprawić, wbić do niej jajko i dodać mąki.
3.Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć placki w następujący sposób: Dużą łyżką nakładamy masę ziemniaczaną, na nią układamy plaster schabu, który przykrywamy kolejną łyżką masy. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
4.Gotowe placuszki polać sosem pieczarkowym i przyozdobić natką pietruszki
Komentarze