Wypasione placki ziemniaczane

0 (0 ocen)

  • 40 min

rodzinka znudziła się zwykłymi plackami ziemniaczanymi, więc koniecznie trzeba było zmodyfikować lekko tradycyjny przepis :)

  • 40 min

Składniki:

  • Na placki:
    - 1 kg ziemniaków
    -1 jajko
    - 2 łyżki mąki
    - mała cebula
    - pieprz i sól (po jednej łyżeczce)

    Na sos:
    -5-6 pieczarek
    - łyżeczka mąki ziemniaczanej
    - czosnek granulowany, papryka ostra, pieprz i sól
    - łyżka śmietany

    Dodatkowo:
    - kilka plastrów pieczonego schabu
    - natka pietruszki do ozdoby
    - olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Placki

Wypasione placki ziemniaczane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy sos pieczarkowy. Pokrojone w plastry pieczarki podsmażamy. Przyprawiamy je i całość zalewamy mąką rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody. Kiedy sos nabierze gęstości (możemy ją regulować dodając mniej lub więcej wody w zależności, jaką konsystencje sosu lubimy), dodajemy łyżkę śmietany.
  • 2. Ziemniaki trzeba zetrzeć na tarce. Odlać nadmiar wody. Masę doprawić, wbić do niej jajko i dodać mąki.
  • 3. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć placki w następujący sposób: Dużą łyżką nakładamy masę ziemniaczaną, na nią układamy plaster schabu, który przykrywamy kolejną łyżką masy. Smażyć z obu stron na złotobrązowy kolor.
  • 4. Gotowe placuszki polać sosem pieczarkowym i przyozdobić natką pietruszki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować