Wykwintny piernik - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. jedną galaretkę rozpuścić w/g przepisu ,wystudzić i wylać na talerze , doprowadzić do szybkiego stężenia .
ciasto: 2.jajka ubij na puch
3.dodaj cukier dalej ubijając
4.cienkim strumieniem wlewać olej
5. mąkę wymieszać z proszkiem , kakao i przyprawą do piernika
6.delikatnie po trochę dokładać tą mąkę do ubitych jajek mieszając łyżką
7.ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
8.piec 40 min. w temp. 180 stopni C.
9.po wystudzeniu ciasto przekroić na dwie części
masa : 10. w niewielkiej ilości gorącej wody[1/4 szkl.] rozpuścić dwie galaretki
11.śmietankę ubić na sztywno dodając 2 łyżki cukru pudru
12.dodaj do śmietany rozpuszczone galaretki i dobrze wymieszaj
13.pokroić brzoskwinie oraz stężałą galaretkę w kawałeczki i delikatnie wmieszać do ubitej masy
14.na blachę położyć jeden blat ciasta , wyłożyć na niego masę śmietanową i przykryć drugim blatem
15.rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę i posmarować wierzch ciasta , posypać posypką
Porady
Zamiast rozpuszczonych w niewielkiej ilości galaretek można użyć żelatyny.
Komentarze