Hot dogi inaczej

0 (0 ocen)

Efektowna przystawka na każdą imprezkę :)

Składniki:

  • Zaczyn:
    2 łyżki mąki
    10 g świeżych drożdży
    1 płaska łyżeczka cukru
    50 ml mleka

    Pozostałe składniki:
    500 g mąki pszennej
    200 ml mleka
    1 jajko
    80 g masła
    1 łyżeczka soli

    Dodatkowo:
    12 sztuk parówek
    1 jajko
    3 łyżki maku

Hot dogi inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczyn: Do garnuszka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.
  • 2. Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,ciepłe mleko,jajko i sól.Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
  • 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie,wąskie paseczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut do rumianego koloru. Smacznego :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy