Hot dogi inaczej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczyn: Do garnuszka wsypujemy mąkę,dodajemy ciepłe,ale nie gorące mleko,drożdże i cukier.Mieszamy do połączenia się składników i odstawiamy na 10 minut,aby drożdże zaczęły pracować.
2.Ciasto: Mąkę przesiewamy do dużej miski,dodajemy zaczyn drożdżowy,rozpuszczone,ciepłe masło,ciepłe mleko,jajko i sól.Wyrabiamy gładkie ciasto,które powinno odchodzić od brzegów miski i nie kleić się do rąk.Tak przygotowane ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
3.Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i lekko zagniatamy. Z ciasta formujemy długie,wąskie paseczki i owijamy każdą parówkę ciastem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 15 minut. Pieczemy w temperaturze 200’C około 15 minut do rumianego koloru. Smacznego :)
Komentarze