Wuzetki które pamiętam z dzieciństwa to biszkopty przełożone bitą śmietaną. Ostatnimi czasy zaczęłam napotykać się na wuzetki z dodatkiem twarogu, mascarpone lub serka typu philadelphia. Musiałam więc wypróbować i ja.
Składniki:
Biszkopt
8 jajek
8 łyżek cukru
5 łyżek mąki pszennej
3 łyżki ciemnego kakao
3 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
Masa serowo śmietankowa
0,5 l kremówki 30%
0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
7 łyżek cukru pudru
5 łyżeczek żelatyny
0,5 szkl wody
Polewa
3 łyżki masła
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
3 łyżki jogurtu naturalnego
dżem jagodowy do posmarowania
Dekoracja
150 ml zimnej kremówki 30%
0,5 łyżki cukru pudru
Wuzetka z twarogiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt: Podane składniki podzielić na pół i upiec dwa biszkopty. Białka ubić na sztywno,dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*36 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 st.Biszkopty po upieczeniu ostudzić. Masa serowo-śmietankowa: Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką. Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem i odłożyć na godzinę do stężenia. Polewa: Masło rozpuścić w garnuszku, dodać cukier, kakao i na końcu jogurt. Podgrzewać chwilkę do rozpuszczenia się wszystkich składników i połączenia w kremową masę. Lekko przestudzić. Wierzch biszkoptu posmarować dżemem i polać polewą. Odłożyć do stężenia polewy. Ubić zimną kremówkę na sztywno z cukrem pudrem i za pomocą szprycy cukierniczej udekorować bitą śmietaną.
Komentarze