Wuzetka z niespodzianką

0 (0 ocen)

Znane ciasto kto go nie lubi A może w tej odsłonie zapraszam do skosztowania

Składniki:

  • Biszkopt 1
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1/4 mąki ziemniaczanej
    - 2 czubate łyżki kakao
    - 1 szklanka cukru
    - 6 jajek
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Biszkopt 2
    - 1 szklanka mąki
    - 2 budynie czekoladowe
    - 1 szklanka cukru
    - 6 jajek
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    krem
    - 1,2 l śmietany 30 %
    - 20 g żelatyny miałam w płatkach
    - 1 puszka brzoskwiń
    - 50 g wódki
    - sok z brzoskwiń do nasączenia biszkoptów
    - 2 śmietan fix
    - 3 łyżki cukru
    polewa
    1/2 kostki margaryny
    - 100 g nutelli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wuzetka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. - Biszkopty
    Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem do pieczenia i kakao wsypać stopniowo do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną dno papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 25 minut blacha 26/36 cm Drugi biszkopt zrobić tak samo tylko mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia
  • 2. - Płatki żelatyny zamoczyć na 5 minut w zimnej wodzie aby zmiękły
    - Wyciągnąć z wody wycisnąć przełożyć do innego pojemnika wlać 1/2 szklanki gorącej wody
    - Wymieszać aż się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia
  • 3. - Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać ostudzoną żelatynę
    - ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt Posmarować cienką warstwę kremu
    -W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu
    - na górę dać drugą połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą
    Polewa
    - Nutellę rozpuścić z margaryną na wolnym ogniu mieszać aż się połączą składniki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować