Wuzetka z niespodzianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.- Biszkopty
Oddzielić żółtka od białek ubić białka dodać stopniowo cukier cały czas miksować dodawać po jednym żółtku mąkę wymieszać z mąką ziemniaczaną proszkiem do pieczenia i kakao wsypać stopniowo do ubitej masy delikatnie wymieszać łyżką wyłożyć na posmarowaną blachę i wyłożoną dno papierem do pieczenia piec 180 stopni ok 25 minut blacha 26/36 cm Drugi biszkopt zrobić tak samo tylko mąkę wymieszać z budyniem i proszkiem do pieczenia
2.- Płatki żelatyny zamoczyć na 5 minut w zimnej wodzie aby zmiękły
- Wyciągnąć z wody wycisnąć przełożyć do innego pojemnika wlać 1/2 szklanki gorącej wody
- Wymieszać aż się żelatyna rozpuści zostawić do ostudzenia
3.- Śmietaną ubić z cukrem dodać śmietan fix gdy się ubije śmietana powoli wlewać ostudzoną żelatynę
- ciasto ciemniejsze podzielić na połowę do soku z brzoskwiń dodać 1/2 szklanki przegotowanej wody i wódkę (nie koniecznie) nasączyć biszkopt Posmarować cienką warstwę kremu
-W drugim biszkopcie wyciąć literatką otwory Wykrojone ciasto położyć na posmarowany krem ,nasączyć ciasto Do każdego otworu dać krem wcisnąć ćwiartkę brzoskwini przykryć resztę kremu
- na górę dać drugą połowę biszkoptu nasączyć i oblać polewą
Polewa
- Nutellę rozpuścić z margaryną na wolnym ogniu mieszać aż się połączą składniki
Komentarze