Wojtkowa zalewajka

4.5 (2 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio gotowałem boczek, wywaru nie wylewałem. Gorący przelałem do słoików i szczelnie go zamknąłem. Nabrał mocy i oto powstała zalewajka, zupa nic, a jednak coś w sobie ma. Z pieczywem, nawet tym sprzed dwóch dni, smakuje wybornie. Przypomina mi to młodzieńcze, beztroskie lata. Latało się wtedy po dworze, a do domu wpadało na obiad. Ach! to były czasy, które nie wrócą już, niestety. Kiedyś może żyło się biedniej, ale bogactwo wnętrza jest ważniejsze, niż rzeczy materialne. Tego dzisiejsza młodzież nie doświadczy, bo wszyscy zamknięci jesteśmy w swoich smartfonowych pudełkach. Smutne to. Technika tak poszła naprzód, a mimo tego oddalamy się od siebie. O czym ja to piszę...przecież o zupie miało być. Smakową zupę polecam
Arek Gie

  • 40 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 litr wywaru z gotowania boczku
    300 ml żurku
    1 cebula
    100 g słoniny
    400 g ziemniaków
    1 szczypta suszonego majeranku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Zupy

Wojtkowa zalewajka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wojtkowa zalewajka 1. Cebulę obieramy i opalamy. Wrzucamy do wywaru z boczku i gotujemy na wolnym ogniu, przez około 20 minut. Wlewamy zakwas na żur, gotujemy na małym ogniu.


    Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy do miękkości w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy, dodajemy do zupy.


    Słoninę kroimy w drobną kostkę, wytapiamy na suchej patelni. Razem z wytopionym tłuszczem dodajemy do zupy.

    Wsypujemy szczyptę majeranku, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonina Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować