Włoski orzechowiec

5 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Włoski orzechowiec to prosty zawijaniec z orzechami włoskimi i masłem orzechowym. Nadzienie orzechowe zawinięte jest w waniliowe ciasto. Po prostu pycha! Znika z talerza w mgnieniu oka ;-)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    2 szklanki mąki pszennej
    1-1,5 szklanki mąki gryczanej
    200 g masła
    1 jajko
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 op. cukru waniliowego
    2 serki homogenizowane waniliowe (po 125 g)
    4 łyżeczki proszku do pieczenia
    Nadzienie orzechowe:
    200 g orzechów włoskich
    1/3 szklanki cukru
    1 jajko
    3 łyżki masła orzechowego
    4 łyżki wody
Wystaw ocenę:

5 (164 ocen)

Zobacz również:

Rolada Ciasto orzechowe Desery

Włoski orzechowiec - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy farsz: Orzechy włoskie siekamy nożem na drobne kawałki - nie na miałko! ( nie mogą być zbytnio rozdrobnione, muszą nam chrupać z zębach). Do posiekanych orzechów dodajemy cukier, jajko i wodę, mieszamy. Na końcu dodajemy masło orzechowe i dokładnie wszystko mieszamy. Z gotowego nadzienia odkładamy 2 łyżki, a pozostałą część dzielimy na 2 równe części.
  • 2. Ciasto: W misce mieszamy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski dodajemy miękkie masło i ucieramy mikserem razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodajemy jajko oraz serki homogenizowane. Nie przerywając miksowania dodajemy porcjami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gotową masę wyjmujemy z miski na stolnicę podsypaną mąką i zagniatamy do uzyskania sprężystego ciasta.
  • 3. Ciasto dzielimy na połowę. Każdą część rozwałkowujemy na kwadrat ok. 40 x 40 cm. Na rozwałkowane ciasto wykładamy połowę nadzienia i rozprowadzamy po całej powierzchni. Następnie zwijamy w rulon, końce zawijając pod spód. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta. Oba zawijańce przenosimy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na wierzchu każdego zawijańca rozsmarowujemy odłożone nadzienie orzechowe ( 1 łyżka nadzienia na jednego zawijańca). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i pieczemy ok. 40-50 min.

Porady

Gdy nie mamy mąki gryczanej możemy ją zastąpić mąką orkiszową lub po prostu pszenną, czyli dodać 3-3,5 szklanki mąki pszennej. Jednak ciasto z mąką gryczaną lub orkiszową jest bardziej wartościowe.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Masło orzechowe Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować