Zrobisz piorunujące wrażenie na gościach. Ja upiekłam ten tort na moje imieniny które obchodzę 17 sierpnia ;) goście będą zaskoczeni wyglądem i smakiem.
1 godz. 30 min
Składniki:
Ciasto orzechowe:
4 jajka
60 g zmielonych orzechów włoskich
120 g cukru kryształu
50 g mąki
1 łyżeczka p. do pieczenia
1.Ze składników na ciasto orzechowe zrobić biszkopt i piec w temp. 160 stopni około 20 minut. (Średnica tortownicy 28 cm). Przygotować masę orzechową:mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Margarynę utrzeć, dodać ostudzone orzechy i wymieszać. Masą wysmarować biszkopt. Zrobić roladę kakaową: ze składników utrzeć biszkopt i piec około 15 minut w temp. 170 stopni (forma 24*28).Ciepły zwinąć w rulon.
Przygotować masę budyniową: budyń ugotować na mleku z cukrem i ostudzony utrzeć z tłuszczami i odrobiną spirytusu. Roladę pociąć w paski i posmarować masą budyniową. Zwinięte paski ułożyć na kremie orzechowym.
Czekoladę roztopić z mlekiem i wymieszać z nasączonymi spirytusem rodzynkami. Polewę wyłożyć na wierzch. Dowolnie udekorować.
Komentarze