Tort - Rolada

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zrobisz piorunujące wrażenie na gościach. Ja upiekłam ten tort na moje imieniny które obchodzę 17 sierpnia ;) goście będą zaskoczeni wyglądem i smakiem.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
    4 jajka
    60 g zmielonych orzechów włoskich
    120 g cukru kryształu
    50 g mąki
    1 łyżeczka p. do pieczenia

    Masa orzechowa:
    3/4 szklanki zmielonych orzechów
    2 łyżki cukru
    1/2 mleka
    1 kostka margaryny

    Rolada kakaowa:
    5 jajek
    5 łyżek cukru
    5 łyżek mąki pszennej
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka octu
    1 łyżeczka p. do pieczenia
    1 łyżka kakao

    Masa budyniowa:
    500 ml mleka
    1 budyń śmietankowy
    350 g margaryny
    spirytus

    Dodatkowo:
    100 g rodzynek
    1 kieliszek spirytusu
    100 g mlecznej czekolady
    2 łyżki mleka












Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Torty Rolada Ciasto orzechowe Desery

Tort - rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze składników na ciasto orzechowe zrobić biszkopt i piec w temp. 160 stopni około 20 minut. (Średnica tortownicy 28 cm). Przygotować masę orzechową:mleko zagotować z cukrem i zalać nim orzechy. Margarynę utrzeć, dodać ostudzone orzechy i wymieszać. Masą wysmarować biszkopt. Zrobić roladę kakaową: ze składników utrzeć biszkopt i piec około 15 minut w temp. 170 stopni (forma 24*28).Ciepły zwinąć w rulon.

    Przygotować masę budyniową: budyń ugotować na mleku z cukrem i ostudzony utrzeć z tłuszczami i odrobiną spirytusu. Roladę pociąć w paski i posmarować masą budyniową. Zwinięte paski ułożyć na kremie orzechowym.
    Czekoladę roztopić z mlekiem i wymieszać z nasączonymi spirytusem rodzynkami. Polewę wyłożyć na wierzch. Dowolnie udekorować.

Porady

Pyszny torcik do filiżanki kawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować