Brzoskwiniowe niebo

0 (0 ocen)

  • 8 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Ciasto z lekkim i puszystym kremem, który rozpływa się w ustach.

  • 8 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Biszkopt
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    0,5 szkl mąki tortowej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Krem
    70 dag serka homogenizowanego waniliowego
    1 szkl śmietany kremówki 30%
    2 łyżki żelatyny
    1 szkl gorącej wody do rozpuszczenia żelatyny

    1 puszka brzoskwiń

Brzoskwiniowe niebo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka ubijamy na sztywno następnie powoli porcjami wsypujemy cukier. Gdy cukier się rozpuści powoli wlewamy żółtka wymieszane octem. Na koniec wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masę wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 17 minut w 170C.
    Krem:
    Śmietanę ubijamy na sztywno. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i mieszamy z serkiem, następnie do masy dodajemy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy. Biszkopt dzielimy na dwie częścił, na jedną część wykładamy 1/3 kremu następnie układamy brzoskwinie pokrojone w ćwiartki ponownie wykładamy 1/3 kremu biszkopt i pozostałą część kremu smarujemy wierzch biszkoptu dekorujemy brzoskwiniami. Gotowe ciasto chłodzimy ok godziny. Smacznego!!!

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy

4.64 (236 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Niebo w gębie