Ajerkoniakowa delicja

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Ciasto nie tylko do neidzielnej kawy, ale również na spotkanie ze znajomymi. Aksamitny krem doskonale komponuje się z delicjami

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Biszkopt:
    4 jajka
    0,5 szkl cukru
    1 łyżka kakao
    1 łyżka mąki krupczatki
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki mąki pszennej (łącznie sypkich produktów ma być 0,5 szkl)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Krem
    5 żółtek
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 cukier waniliowy
    0,5 litra mleka
    4 łyżki cukru pudru
    1 kostka masła
    0,5 szkl gęstego ajerkoniaku

    Dodatkowo
    2 paczki delicji
    Rum

Ajerkoniakowa delicja - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt
    Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie porcjami dodajemy cukier. Gdy cukier się rozpuści powoli wlewamy żółtka wymieszane z octem. Do masy jajecznej przesiewamy wymieszane mąki z kakao i proszkiem, delikatnie mieszamy do połączenia się składników i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy ok 17 minut w 170C
    Krem:
    Z mleka odlewamy 0,5 szklani mleka pozostałe mleko zagotowujemy. W odlanym mleku mieszamy żółtka i obie mąki, następnie wlewamy do gotującego się mleka i gotujemy budyń. Budyń studzimy pod przykryciem, aby nie powstał kożuch. Masło ucieramy z cukrem waniliowym na puch, gdy jest dobrze napowietrzone dodajemy po jednej łyżce budyń i cukier puder na koniec wlewamy ajerkoniak. Na biszkopt wykładamy krem na którym układamy delicje nasączone w rumie. Smacznego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy