Ptysie z puszystym kremem

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Tradycyjne mini ptysie z delikatnym puszystym kremem

  • 90 porcje
  • 120min
  • Łatwy

Składniki

0,5 kostki margaryny
1 szkl wody
1 szkl mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 kostka masła
0, 5 litra mleka
1 budyń waniliowy
1 cukier waniliowy
cukier puder do smaku ok 3-4 łyżki
1 szkl śmietany kremówki 30%

Sposób przygotowania przepisu:

Ptysie z puszystym kremem

  • 1. Zagotować wodę z margaryną, następnie dodać mąkę z proszkiem i intensywnie mieszać aż masa się zaparzy, wystudzić. Zimną masę miksować dodając po jednym jajku do uzyskania jednolitej masy. Malutkie ptysie wyciskać szprycą na blachę wyłożoną papierem i pic ok 20 minut w 220C.
    Krem: Ugotować budyń i wystudzić. Masło ucierać mikserem z cukrem waniliowym, aż się napowietrzy, a następnie dodawać po 1 łyżce zimny budyń. Gdy masa zrobi się kremowa dodać cukier puder wg uznania zależy jak słodki chcemy mieć krem.Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i dodajemy do kremu budyniowego. Ptysie przekrawamy na pół i szprycą nakładamy krem. Całość posypujemy cukrem pudrem. Smacznego

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

ptysie

Komentarze

Podobne przepisy

Ptysie z lodami

Dodane przez: joanna30

Ptysie z lodami waniliowymi i truskawkami

Pyszny i niebanalny deser na wyjątkowe...

Ptysie z truskawkami

Dodane przez: mysza75

Ptysie z truskawkami

Ptysie które pamiętam z dzieciństwa...

Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu.

Dodane przez: BABECZKA 35

Ptysie z piernikowym kremem i nitkami z karmelu

Stwierdziłam, że stanowczo zbyt...

Ptysie z bitą śmietaną

Dodane przez: kuchenny świat

Ptysie z bitą śmietaną

Zapraszam na ptysie z bitą śmietaną....

ptysie

Dodane przez: pm135

Ptysie z rodzynkami w czekoladzie

Od dawna ptysie to jeden z moich...

ffffff

Dodane przez: teresa84

Ptysie biszkoptowe z truskawkami, malinami...

Smakują obłędnie i są piękną dekoracją...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE