Wiśniowo-czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.CIASTO KRUCHE:
Z podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć na brytfankę. Piec ok. 15 min. w temp. 180 stopni, nałożyć piankę i piec jeszcze ok. 15 min.
Pianka: Pianę ubić z białek, dodać cukier oraz na końcu mąkę, delikatnie wymieszać. Po upieczeniu wystudzić.
2.MUS WIŚNIOWY:
wiśnie wraz z sokiem zmiksować w blenderze, dodać galaretkę i żelatynę, wymieszać. Przelać do rondelka, zagotować. Tężejącą masę rozprowadzić na cieście, ułożyć warstwę herbatników. Odstawić do całkowitego stężenia musu.
3.MASA CZEKOLADOWA:
Na mleku i cukrze ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć margarynę, dodać budyń, następnie kakao a na końcu delikatnie wlać likier. Masę rozsmarować na herbatnikach.
4.PIANKA ŚMIETANKOWA:
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl. wrzącej wody, pozostawiamy do stężenia. Ubijamy śmietanę, dodajemy tężejącą galaretkę. Masę rozsmarowujemy na herbatnikach. Posypujemy płatkami czekolady.
Porady
oto przepis jak zrobić wiśnie w syropie http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/wisnie-w-syropie-3
Komentarze