Kolejne moje ciasto w wersji dla dorosłych.Zbliżają się święta,karnawał,więc czas pomyśleć o czymś pysznym do kawki.Nie wymaga dużo pracy a jest pyszne.
Czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Upiec biszkopt.
Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodać
cukier.Żółtka utrzeć z wodą i dodać do białek,ciągle
ubijając wsypać przesiane przez sito i wymieszane obie mąki z
proszkiem do pieczenia i kakao.Gotowe ciasto wylać na blaszkę
wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 190C 20 do 25
min.przestudzić o podzielić na dwa placki.
2.Przygotować poncz.
Kakao rozprowadzić w gorącej wodzie,wlać spirytus i wymieszać.Przestudzić.
3. Na blaszkę wyłożyć jedną część biszkoptu,skropić połową ponczu i przykryć warstwą czekoladową
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,dodać połamaną czekoladę i masę krówkę,podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników,wlać spirytus i dokładnie go wymieszać z masą.Śmietanę ubić z śmietan fixem na sztywną pianę,ciągle ubijając wlać zimną masę czekoladową.Całość wylać na nasączony ponczem biszkopt,wstawić do lodówki do stężenia.
4.Przykryć drugą połową biszkoptu,skropić pozostałym ponczem.Przygotować warstwę śmietanową.
5.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodać
pozostałe składniki,gotową masę wyłożyć na nasączonym
biszkopcie,równo rozprowadzić za pomocą łopatki z ząbkami.
6.
Czekoladę zetrzeć na tarce,posypać warstwę śmietanową,wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia ciasta.
7.
Przed podaniem ozdobić gotowymi listkami czekolady i melisą.
Porady
Ze względu na dość dużą ilość alkoholu nie podawać dzieciom.
Komentarze