CZEKOLADOWA ROZKOSZ

4.5 (149 ocen)

Kolejne moje ciasto w wersji dla dorosłych.Zbliżają się święta,karnawał,więc czas pomyśleć o czymś pysznym do kawki.Nie wymaga dużo pracy a jest pyszne.

Składniki:

  • BISZKOPT
    5 szt. jajek
    3/4 szk. cukru
    1/2 szk. mąki tortowej
    1/2 szk. kartoflanki
    1 łyżka wody
    11/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki kakao

    PONCZ SKŁADNIKI
    4 łyżki czekolady pitnej
    8 łyżek gorącej wody
    6 łyżek spirytusu 96%


    I WARSTWA CZEKOLADOWA

    400 gr. gotowej masy krówka o smaku czekoladowym
    250 ml. śmietany 30%
    2 op. śmietan fix
    100 gr. czekolady mlecznej
    3 łyżeczki żelatyny bez gotowania
    3 łyżki gorącej wody
    6 łyżek spirytusu 96%


    II WARSTWA ŚMIETANOWA

    500 ml. śmietany 30%
    3 łyżki cukru pudru
    1 op. śmietan fix
    1 op. masy śmietanowej "Dr.Oetker"

    50 gr. czekolady mlecznej do dekoracji.
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Desery

Czekoladowa rozkosz - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Upiec biszkopt.
    Białka ubić na sztywną pianę,ciągle ubijając dodać
    cukier.Żółtka utrzeć z wodą i dodać do białek,ciągle
    ubijając wsypać przesiane przez sito i wymieszane obie mąki z
    proszkiem do pieczenia i kakao.Gotowe ciasto wylać na blaszkę
    wyłożoną papierem do pieczenia i piec w 190C 20 do 25
    min.przestudzić o podzielić na dwa placki.



















  • 2. Przygotować poncz.
    Kakao rozprowadzić w gorącej wodzie,wlać spirytus i wymieszać.Przestudzić.
  • czekoladowa rozkosz 3. Na blaszkę wyłożyć jedną część biszkoptu,skropić połową ponczu i przykryć warstwą czekoladową
    Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie,dodać połamaną czekoladę i masę krówkę,podgrzewać na małym ogniu ciągle mieszając do czasu rozpuszczenia się wszystkich składników,wlać spirytus i dokładnie go wymieszać z masą.Śmietanę ubić z śmietan fixem na sztywną pianę,ciągle ubijając wlać zimną masę czekoladową.Całość wylać na nasączony ponczem biszkopt,wstawić do lodówki do stężenia.
  • czekoladowa rozkosz 4. Przykryć drugą połową biszkoptu,skropić pozostałym ponczem.Przygotować warstwę śmietanową.
  • czekoladowa rozkosz 5.
    Śmietanę ubić z cukrem pudrem,pod koniec ubijania dodać
    pozostałe składniki,gotową masę wyłożyć na nasączonym
    biszkopcie,równo rozprowadzić za pomocą łopatki z ząbkami.
  • czekoladowa rozkosz 6.
    Czekoladę zetrzeć na tarce,posypać warstwę śmietanową,wstawić do lodówki lub chłodne miejsce do całkowitego schłodzenia ciasta.
  • czekoladowa rozkosz 7.
    Przed podaniem ozdobić gotowymi listkami czekolady i melisą.

Porady

Ze względu na dość dużą ilość alkoholu nie podawać dzieciom.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować