POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM

4.5 (140 ocen)

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Przepyszne, delikatne mięso w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem. Polecam - raj dla podniebienia.

  • 25 min
  • Dla 2 osób

Składniki:

  • WYKONANIE: ŚREDNIE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 1-2


    Składniki:
    350 g polędwicy wieprzowej,
    2 duże garście wydrylowanych wiśni,
    2 łyżki masła,
    10 listków mięty,
    tymianek,
    sól,
    pieprz,
    kawałek suszonej chili peperoncini (mały),
    5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David),
    2 łyżeczki cukru (płaskie),
    łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia.
Wystaw ocenę:

4.5 (140 ocen)

Polędwiczka z sosem wiśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
    Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
    Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
    Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.

Porady

Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mięso Polędwica wieprzowa Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować