REKLAMA

POLĘDWICZKA Z SOSEM WIŚNIOWYM

wyświetlono: 1507 | dodany do książki kucharskiej: 1 | polecenia: 0

Przepyszne, delikatne mięso w połączeniu ze słodko-kwaśnym sosem. Polecam - raj dla podniebienia.

opublikowany: 07.08.2015
Udostępnij Pinterest
  • dla 2 osób
  • 25 min

Składniki:

  • WYKONANIE: ŚREDNIE
    PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT
    ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 11 ZŁ.
    ILOŚĆ PORCJI: 1-2


    Składniki:
    350 g polędwicy wieprzowej,
    2 duże garście wydrylowanych wiśni,
    2 łyżki masła,
    10 listków mięty,
    tymianek,
    sól,
    pieprz,
    kawałek suszonej chili peperoncini (mały),
    5 łyżek wina półsłodkiego (u mnie Mogen David),
    2 łyżeczki cukru (płaskie),
    łyżeczka mąki ziemniaczanej + odrobina wody do zagęszczenia.
Ocena:

(średnia 4.5 z 140 głosów)

Posiłek:

Sposób przygotowania:

  • 1. Na maśle podsmażam wiśnie - około 5 minut. Dodaję szczyptę tymianku i soli, posiekaną miętę, chili, cukier oraz wino, gotuję kolejne 5 minut. Sos zagęszczam mąką dokładnie rozrobioną w wodzie. Mieszam.
    Mięso kroję w plastry (około 1 cm.), lekko spłaszczam dłonią, posypuję solą, pieprzem (najlepiej świeżo mielone) i tymiankiem. Smażę na rozgrzanym ogniu około 1-1,5 minuty z każdej strony.
    Gotową polędwicę polewam wcześniej przygotowanym sosem.
    Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami.

Porady

Danie podałam z frytkami, roszponką, serem lazur oraz owocami :)

Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: Aninka88 caa80158cc080d15dc9401f11af3394e8fdbf818157807caebf62850b13ebe6e~2

Polędwiczka wieprzowa z rękawa

pyszne soczyste mięso, doskonałe na niedzielny obiad

kategoria: Dania główne polędwica polędwiczki Dania jednogarnkowe opublikowany: 21.09.2015 | wyświetlono: 55360 Książki kucharskie: 3 | Polecenia: 0

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE