Wiśniowa pychotka

4.5 (198 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Pieczenie sprawia mi wiele radości. Jeszcze więcej satysfakcji daje mi patrzenie na osoby, które z przyjemnością jedzą to, co przygotuję.

Składniki:

  • ● szkl. mąki
    ● szkl. cukru
    ● szkl. maku
    ● 10 białek
    ● 2 łyżeczki proszku do piecz.
    ● 1/2 margaryny. Masa: 1/2 l mleka
    ● 2 łyżki mąki pszennej
    ● 1,5 łyżki mąki ziemn.
    ● 15 dag cukru
    ● masło
    Galaretka: 1-l słoik wiśni
    ● galaretka wiśniowa
    ● 2 łyżki żelatyny.
    Pianka: 1/2 l śmietany 36-proc.
    ● 2 galaretki wiśniowe
    ● 3 łyżki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (198 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wiśniowa pychotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wiśniowa pychotka 1. Białka ubijamy, dodajemy cukier,
    mąkę z proszkiem, mak
    i powoli wlewamy ostudzoną
    margarynę. Mieszamy. Pieczemy w blasze wyłożonej papierem
    30 minut w 180° C.
  • 2. Pół szkl. mleka miksujemy
    z mąkami i cukrem. Resztę gotujemy
    i robimy budyń. Masło
    ucieramy, dodając budyń.
  • 3. Gotujemy 1,5 szkl. zalewy
    z wiśni, rozpuszczamy galaretkę
    i żelatynę, mieszamy z 1/2 wiśni.
    Odstawiamy do zastygnięcia.
  • 4. Pianka: galaretki rozprowadzamy
    w 1,5 szkl. wody. Zimną
    śmietanę ubijamy z cukrem, wlewamy
    tężejącą galaretkę i dodajemy
    resztę osączonych wiśni.
  • 5. Placek nasączamy ponczem,
    smarujemy 1/2 masy. Wylewamy
    galaretkę, smarujemy masą
    i przykrywamy pianką.

Porady

● Poncz możemy zrobić, mieszając wodę z sokiem z cytryny, odrobiną wódki i olejkiem do ciast, np. rumowym. ● Ciasto możemy udekorować polewą czekoladową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_03-2009

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować