Ciasto Zemsta Teściowej / Wiśniowa chmurka

4.47 (145 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

"Zemsta Teściowej" to nic innego jak kruche ciasto z bezą, bitą śmietaną i wiśniami w galaretce. Skąd pochodzi nazwa? Krąży opowieść, że pewna teściowa nie wyjęła pestek z wiśni :)

  • 3 godz.
  • Dla 6 osób

Składniki:

  • Ciasto kruche:

    3 szkl. mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    6 żółtek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Beza:

    6 białek
    1 szkl. cukru kryształu
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    ok. 50 g płatków migdałowych
    szczypta soli

    Galaretka z wiśniami:

    1 słoik wiśni w kompocie
    2 galaretki wiśniowe
    wrząca woda

    Masa śmietanowa:

    500 ml śmietany kremówki 36%
    2 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
Wystaw ocenę:

4.47 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto zemsta teściowej / wiśniowa chmurka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą część owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez min. 30 min. Obie części wyjmujemy z lodówki i przekładamy do 2 prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 22 x 36 cm, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Pierwszy spód wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w piekarniku do 180 C.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i ciągle ubijamy. Na koniec do białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Pianę równo wykładamy na drugi, nieupieczony spód. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w 170 C.
  • 3. Wiśnie odsączamy z kompotu. Mierzymy ilość kompotu jaki pozostał po odsączeniu wiśni. Jeśli otrzymaliśmy 300 ml kompotu, galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Analogicznie gdy kompotu będziemy mieć 400 ml, galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 400 ml wody. W sumie mamy otrzymać 800 ml mieszanki galaretkowej :) Galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej galaretki dodajemy wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód ciasta, równamy i odstawiamy do lodówki do aż całkowicie stężeje.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na masę galaretkę, na masę wykładamy ostudzone ciasto z bezą i delikatnie je dociskamy do masy śmietanowej. Ciasto wkładamy do lodówki na min 2-3 godziny.

Porady

W sezonie ciasto można przygotować ze świeżymi owocami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować