Ciasto Zemsta Teściowej / Wiśniowa chmurka

  • wyświetlono: 7073 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

"Zemsta Teściowej" to nic innego jak kruche ciasto z bezą, bitą śmietaną i wiśniami w galaretce. Skąd pochodzi nazwa? Krąży opowieść, że pewna teściowa nie wyjęła pestek z wiśni :)

AnkaFiranka
  • 180min

Składniki

Ciasto kruche:

3 szkl. mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
1/2 szklanki cukru pudru
6 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Beza:

6 białek
1 szkl. cukru kryształu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
ok. 50 g płatków migdałowych
szczypta soli

Galaretka z wiśniami:

1 słoik wiśni w kompocie
2 galaretki wiśniowe
wrząca woda

Masa śmietanowa:

500 ml śmietany kremówki 36%
2 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania przepisu:

Ciasto Zemsta Teściowej / Wiśniowa chmurka

  • 1. Wszystkie składniki na kruche ciasto zagniatamy. Ciasto dzielimy na 2 części, każdą część owijamy folią i chłodzimy w lodówce przez min. 30 min. Obie części wyjmujemy z lodówki i przekładamy do 2 prostokątnych blaszek o wymiarach dolnych 22 x 36 cm, wyłożonych wcześniej papierem do pieczenia. Pierwszy spód wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut w piekarniku do 180 C.
  • 2. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, stopniowo dodając cukier i ciągle ubijamy. Na koniec do białek dodajemy mąkę ziemniaczaną i krótko miksujemy. Pianę równo wykładamy na drugi, nieupieczony spód. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w 170 C.
  • 3. Wiśnie odsączamy z kompotu. Mierzymy ilość kompotu jaki pozostał po odsączeniu wiśni. Jeśli otrzymaliśmy 300 ml kompotu, galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 500 ml wrzącej wody. Analogicznie gdy kompotu będziemy mieć 400 ml, galaretki i żelatynę rozpuszczamy w 400 ml wody. W sumie mamy otrzymać 800 ml mieszanki galaretkowej :) Galaretki mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do wystudzonej galaretki dodajemy wiśnie. Gdy galaretka zacznie tężeć wylewamy ją na kruchy spód ciasta, równamy i odstawiamy do lodówki do aż całkowicie stężeje.
  • 4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wrzącej wody. Dobrze schłodzoną śmietanę 36% ubijamy na sztywno. Ciągle ubijając dodajemy cukier puder i przestudzoną żelatynę. Masę wykładamy na masę galaretkę, na masę wykładamy ostudzone ciasto z bezą i delikatnie je dociskamy do masy śmietanowej. Ciasto wkładamy do lodówki na min 2-3 godziny.

Porady

W sezonie ciasto można przygotować ze świeżymi owocami.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciesezonowe_przysmakimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

ciasto

Dodane przez: goshia

Ciasto malinowa chmurka

Ciasto którym wszyscy będą zachwyceni

Ciasto cycki teściowej.

Dodane przez: Annna MM

Ciasto Cycki Teściowej.

Jest to wyjątkowo pyszne ciasto...

Ciasto wiśniowa chmurka

Dodane przez: Honorata Kielczyk

Ciasto Wiśniowa chmurka

To ciasto to również wariacja na...

Ciasto Malinowa Chmurka

Dodane przez: akrobatka22

Ciasto Malinowa Chmurka

To ciasto podbiło moje serce dawno...

Ciasto borówkowa chmurka

Dodane przez: alaaa

Ciasto borówkowa chmurka

Mam dla was kolejne w tym sezonie...

truskawkowa chmurka

Dodane przez: majka190382

CIASTO TRUSKAWKOWA CHMURKA

Lekkie, ale nie jesli chodzi o...