Wiosenny tort warzywny

0 (0 ocen)

Młode warzywka: ziemniaczki, marchewka, kalarepka, bób, już same w sobie są wiosną i latem przepyszne, a jeszcze zapieczone razem dają nam danie niesamowicie aromatyczne, za takimi tęsknimy całą zimę :)

Składniki:

  • 700 g młodych ziemniaków
    350 g młodej marchewki
    1 większa kalarepa
    800 g świeżego bobu
    2 kiełbaski typu śląska
    2 pomidory bez skóry
    garść posiekanego koperku
    sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku
    olej do przysmażenia ziemniaków
    do zalania:
    4 jaja
    200 ml. śmietanki słodkiej 10%
    150 g tartego sera żółtego
    sos do polania :
    400 ml. jogurtu naturalnego
    2 ząbki przeciśniętego czosnku
    1 posiekany ogórek małosolny + garść posiekanego szczypioru
    sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Zapiekanki

Wiosenny tort warzywny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-19790oh 1. Oskrobane ziemniaki pokroić w talarki, posolić i przesmażyć na oleju.
    W tym czasie w osolonej wodzie ugotować bób ( 6 minut od momentu zagotowania się wody ), obrać marchew i kalarepę i również obgotować
    ( 10 minut ), przelać zimną wodą i pokroić na grubsze plastry.
    Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i również pokroić.
    Bób wyłuskać z łupinek.
  • image-0l4hqby 2. Formę ( u mnie duża tortownica) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.
    Na dno ułożyć przesmażone ziemniaki, posypać pieprzem, czosnkiem granulowanym i koperkiem, na to poukładać marchewkę i kawałki kalarepki.

  • image-27q57h2 3. Teraz wysypać bób, lekko posolić i posypać koperkiem.
  • image-12ijl9t 4. Następną warstwą będzie dowolnie pokrojona kiełbasa i pomidory.
  • image-1ixm0ee 5. Jajka roztrzepać ze śmietaną, posolić, posypać pieprzem, dodać czosnku granulowanego i później tarty ser.
    Masą jajeczno – serową zalać warstwy tortu.
  • image-0ls6lmb 6. Piec w temp. 180 stopni do momentu aż się ładnie zrumieni.

    W trakcie jak tort warzywny siedzi w piekarniku sporządzić sos do polania.
    Do jogurtu naturalnego wcisnąć 2 ząbki czosnku, dodać posiekany ogórek małosolny i szczypior, wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.

Porady

Gorący tort podać z sosem jogurtowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować