Tort wiosenny

4.5 (194 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Duży tort którym możemy ugościć rodzinę np. w Wielkanocne Święta. Wbrew pozorom jest łatwy do wykonania. Blaty szybko się pieką i krem nie może się nie udać. Czekoladowe ciasto przełożone aksamitnym serowym kremem rozpływa się w ustach.

  • 2 godz. 30 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto na blaty:
    7 blatów o wymiarach 32cmx22cm
    4 jajka
    500ml skondensowanego słodzonego mleka (u mnie domowe)
    200g masła
    2 szklanki mąki pszennej
    40g czarnego kakao
    40g ciemnego kakao
    30 g skrobi kukurydzianej
    8g proszku do pieczenia
    Krem serowy:
    1/5kg białego sera ( najlepiej wiejski tłusty)
    500ml skondensowanego słodzonego mleka (u mnie domowe)
    1 szklanka cukru pudru
    400g masła
    łyżka esencji waniliowej
    Krem do dekoracji:
    200g masła
    3/4 szklanki cukru pudru
    100ml gorącego mleka
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Torty

Tort wiosenny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tort 1. W misce mieszam mąkę, kakao, skrobię kukurydzianą i proszek do pieczenia.
  • tort 2. Do miski wbijam całe jajka i wlewam skondensowane mleko. Mieszam rózgą.
  • tort 3. Ciągle mieszając dodaję rozpuszczone chłodne masło i stopniowo dosypuję mąkę wymieszaną z kakao, skrobią i proszkiem do pieczenia.
  • tort 4. Mieszam do połączenia się składników. Konsystencja ciasta powinna być jak gęsta śmietana,
  • tort 5. Z kartonu wycięłam szablon 32cmx22cm który podłożyłam pod papier do pieczenia. Na papierze rozsmarowałam ciasto do grubości około 3-4 mm.
  • tort 6. Spod papieru do pieczenia wyciągam tekturowy szablon i piekę ciasto w nagrzanym piekarniku do 200°C przez 7 minut. Analogicznie postępuję z resztą ciasta.
  • tort 7. Upieczony, ciepły blat każdego ciasta przycinam nożem po konturach szablonu.
  • tort 8. Krem serowy:
    do miski wkruszam ser, dodaję esencję waniliową, mleko skondensowane i rozpuszczone chłodne masło. Blenderem miksuję do połączenia się składników.
  • tort 9. Następnie dodaję cukier puder i jeszcze miksuję do uzyskania gładkiego aksamitnego kremu.
  • tort 10. Kremem serowym smaruję kolejno blaty ciasta.
  • tort 11. Wierzchu nie smaruję. Wygładzam boki owijam folią spożywczą i wstawiam na noc do lodówki.
  • tort 12. Krem maślany: masło o temperaturze pokojowej miksuję do białości. Dodaję cukier puder i miksuję do połączenia składników. Ciągle miksując cienką strużką wlewam gorące mleko. Krem jest puszysty i gładki.
  • tort 13. Schłodzony tort wyjmuję z lodówki. Połową kremu smaruję wierzch tortu. Resztę kremu barwię barwnikami spożywczymi i za pomocą tylek nałożonych na woreczek cukierniczy wykonuję dekorację.

Porady

Przepis na domowe mleko skondensowane - https://www.przyslijprzepis.pl/przepis/domowe-mleko-skondensowane-slodzone-2-skladnikowe-bez-mieszania Do ciasta można użyć tylko ciemnego kakao. Tort można tylko polać ulubioną polewą.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mąka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować