Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

  • wyświetlono: 521 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kapuśniak możemy przygotować nie tylko z kapusty kiszonej. Polecam jego wiosenną wersję – z młodej kapusty. Aby zakwasić zupę dodałam do niej rabarbar – to był strzał w dziesiątkę. Rabarbar dodaje zupie charakteru. Zupę podajemy ze świeżym pieczywem lub grzankami.

Cukiereczek

Składniki

(5-6 porcji):
• ½ główki młodej kapusty (450-500g),
• 3 młode marchewki,
• 2 młode cebulki ze szczypiorkiem,
• 3 duże młode ziemniaki,
• 1 duża łodyga rabarbaru,
• 1,5l bulionu warzywnego lub drobiowego,
• 150g boczku parzonego wędzonego,
• 1-2 łyżki posiekanego koperku,
• 1 łyżeczka soku z cytryny,
• 2 łyżki mąki,
• Masło do smażenia,
• Sól,
• pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Wiosenny kapuśniak z rabarbarem

  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem1. Młodą kapustę płuczemy i drobno szatkujemy. Marchewki obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki. Rabarbar obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Cebulki wraz ze szczypiorkiem drobno siekamy. Ziemniaki młode obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w kostkę.
  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem2. W garnku, w którym będziemy gotować zupę, rozpuszczamy masło. Dodajemy cebulę i marchewkę o obsmażamy je przez 3-5 minut. Dodajemy kapustę, smażymy kolejne 5 minut często mieszając. Kapustę zalewamy gorącym bulionem, garnek przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie dodajemy rabarbar i gotujemy kolejne 10 minut.
  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem3. W tym czasie na patelni podsmażamy boczek. Smażymy do momentu aż boczek stanie się rumiany. Wówczas dodajemy osuszone ziemniaki i smażymy 3-5 minut co jakiś czas mieszając. Ziemniaki oprószamy mąką, mieszamy i zdejmujemy z ognia.
  • Wiosenny kapuśniak z rabarbarem4. Dodajemy je do gotującej się zupy. Gotujemy jeszcze 5-10 minut do miękkości ziemniaków.
    Gdy ziemniaki będą miękkie doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny oraz dodajemy posiekany koperek.
    Życzę smacznego

Porady

1) Do zupy możemy dodać ½ łyżeczki mielonego kminku. Dodajemy go wówczas razem z rabarbarem.
2) Jeśli zupa wydaje nam się za gęsta możemy dodać więcej wody.
3) Jeśli rabarbar jest bardzo kwaśny to możemy pominąć dodatek soku z cytryny.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiaddania_dla_urodysezonowe_przysmakiszkola_babciboczekzupaRabarbarobiadmłoda kapustaKapuśniak
 

Komentarze

Podobne przepisy

kapuśniak z dynią

Dodane przez: kasiunia860

Kapuśniak z dynią

Pożywny kapuśniak z dodatkiem dyni....

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

Dodane przez: bogusia82

Kapuśniak z kaszą jęczmienną

W chłodne jesienno-zimowe dni nic...

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: Kloruś

Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty to jedna...

kapuśniak z fasola

Dodane przez: monikaT83

Kapuśniak z czerwoną fasolą

Kolejna zupka z gatunku tych sycących...

Kapuśniak z białej kapusty

Dodane przez: blog_magicznezyciemarty

Kapuśniak z białej kapusty

Często kupuję kapustę do surówek....

Kapuśniak z młodej kapusty

Dodane przez: Edelka

Kapuśniak z młodej kapusty

Przepis na ten kapuśniak dostałam...