Kapuśniak z koperkiem

4.48 (194 ocen)

  • 45 min

Nasza ulubiona wiosenna zupa. Prosta i smaczna. Koniecznie z młodymi ziemniaczkami okraszonymi masełkiem i koperkiem.

  • 45 min

Składniki:

  • ok.1,5 l wody
    skrzydełko indycze
    marchew
    pietruszka
    plaster selera
    cebula
    główka młodej kapusty
    pęczek koperku
    łyżka mąki
    sól i świeżo mielony pieprz do smaku
    olej
    3 liście laurowe
    kilka ziarenek ziela angielskiego
Wystaw ocenę:

4.48 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Kapuśniak

Kapuśniak z koperkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Umyte mięso zalewam wodą. Dodaję liście laurowe i ziele. Gotuję około 20 minut. Warzywa korzeniowe obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaje do zupy. Kapustę grubo szatkuję. Także dodaję do garnka. Gotuję do miękkości.

    Przygotowuję zasmażkę. Pokrojoną w kosteczkę cebulę , szklę na kilku łyżkach oleju. Dodaję łyżkę mąki i szybko ją mieszam. Wlewam do zupy. Chochelką wylewam na patelnię łyżkę zupy, by wydobyć resztki smaku cebuli i wszystko wlewam do garnka.

    Zupę doprawiam do smaku solą i pierzem oraz dużą ilością koperku.

    Podaję z młodymi ziemniakami gotowanymi w mundurkach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Koper Młoda kapusta

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować