Wiosenny boczek

5 (1 ocen)

  • 30 min

Boczek z dużą ilością warzyw, domowy i zdrowy, po prostu pyszny dodatek do chleba.

  • 30 min

Składniki:

  • Składniki:
    1,5 kg surowego, cienkiego boczku
    1 łyżka oleju
    1 łyżka soli
    1 łyżka czubricy czerwonej
    ½ kg mielonego mięsa
    1 średni por
    1 łyżka masła
    1 łyżka świeżego koperku i pietruszki(razem, posiekanej drobno)
    Sól, pieprz do smaku
    Folia do pieczenia
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Wiosenny boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: 1 łyżkę soli wymieszać z olejem i czubricą, natrzeć tą mieszanką surowy boczek ze wszystkich stron, odstawić na 5 godz. do lodówki. Pora pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle, wystudzić, dodać do mielonego mięsa wraz z pietruszką i koperkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Boczek rozłożyć(ja przekroiłam płat boczku na pół), rozsmarować mielone mięso z przyprawami, zwinąć boczek wraz z mięsem w rulon. Obwiązać mocnymi nićmi, zawinąć w folię. Wstawić do wąskiej blaszki do pieczenia mięs. Piec do miękkości mięsa w temp. 175 stopni(u mnie był czas 1,5 godziny, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone).

Porady

1.Można przed końcem pieczenia na 10 minut odchylić folię, skórka będzie bardziej podpieczona.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować