Boczek z dużą ilością warzyw, domowy i zdrowy, po prostu pyszny dodatek do chleba.
30 min
Składniki:
Składniki:
1,5 kg surowego, cienkiego boczku
1 łyżka oleju
1 łyżka soli
1 łyżka czubricy czerwonej
½ kg mielonego mięsa
1 średni por
1 łyżka masła
1 łyżka świeżego koperku i pietruszki(razem, posiekanej drobno)
Sól, pieprz do smaku
Folia do pieczenia
Wiosenny boczek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: 1 łyżkę soli wymieszać z olejem i czubricą, natrzeć tą mieszanką surowy boczek ze wszystkich stron, odstawić na 5 godz. do lodówki. Pora pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na maśle, wystudzić, dodać do mielonego mięsa wraz z pietruszką i koperkiem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać na jednolitą masę. Boczek rozłożyć(ja przekroiłam płat boczku na pół), rozsmarować mielone mięso z przyprawami, zwinąć boczek wraz z mięsem w rulon. Obwiązać mocnymi nićmi, zawinąć w folię. Wstawić do wąskiej blaszki do pieczenia mięs. Piec do miękkości mięsa w temp. 175 stopni(u mnie był czas 1,5 godziny, najlepiej sprawdzić widelcem czy mięso jest upieczone).
Porady
1.Można przed końcem pieczenia na 10 minut odchylić folię, skórka będzie bardziej podpieczona.
Komentarze