Wiosenny bigos z pomidorami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Pierwszy bigosik z młodej kapusty

  • 60 min

Składniki:

  • 2 żeberka
    główka młodej kapusty
    10 pomidorków koktajlowych lub dojrzały pomidor
    marchew
    kawałek pietruszki i selera
    mała cebula
    2 łyżki suszonej włoszczyzny
    2 liscie laurowe
    3 ziarenka ziela angielskiego
    sól i świeżo mielony kolorowy pieprz do smaku
    koperek
    łyżka mąki do zagęszczenia
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Bigos

Wiosenny bigos z pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka dokłądnie myję, osuszam i obsmażam na patelni (tak by się zrumieniły). Przekładam do garnka i zalewam gorącą wodą, tak by zakryła mięso. Dodaję liscie i ziele oraz suszoną włoszczyznę. Przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut.

    Kapustę grubo szatkuję. Warzywa obieram i ścieram na tarce warzywnej, o dużych oczkach. Pomidorki przecinam na pól,a cebulę kroję w kosteczkę.

    Na patelni na odrobinie oleju, szklę cebulę . Dodaję posiekaną kapustę. Smażę razem kilka minut. Zawartość patelni oraz startą marchew, pietruszkę i selera przekładam do garnka.

    Duszę razem około 20 minut ,na wolnym ogniu.

    Pod koniec dodaję pomidorki i posiekany koper (ja zużywam jeszcze zapasy suszonego kopru).

    Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Zagęszczam łyżką mąki wymieszanej z zimną wodą. Można dodać odrobinę koncentratu pomidorowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta Nowalijki Żeberka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować