Wiosenne kwiaty

5 (159 ocen)

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

A może wiosenne kwiaty bezowe?

  • 4 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 180 g białka
    360 g cukru zwykłego
    szczypta soli
    na czubek noża cream of tartar
    pół łyżeczki soku cytrynowego
    barwniki spożywcze
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Beza

Wiosenne kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W kielichu robota kuchennego umieszczamy białka o temperaturze pokojowej, wsypujemy cukier, sól, dokładnie mieszamy rózgą. Tak przygotowane białka stawiamy na garnku z wrzącą wodą, tak, by kielich nie dotykał wrzątku. Ciągle mieszamy do chwili aż rozpuści się cukier (około 5 minut). Następnie kielich umieszczamy w robocie i ubijamy na wolnych obrotach, dodajemy cream of tartar i sok cytrynowy. Teraz ubijamy na najwyższych obrotach (około 10-12 minut), aż otrzymamy gęstą, bardzo sztywną pianę. Pianę dzielimy na części, barwimy, wkładamy do woreczka cukierniczego z tylką liść, formujemy na kawałkach papieru do pieczenia kwiaty. Na lizaki tylką gwiazdką formujemy lizaka i jako patyczek delikatnie wkręcamy długą wykałaczkę. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 90°C przez 3 godziny.

Porady

Z tej proporcji wyszło mi 37 kwiatków różnej wielkości i 3 spore lizaki. Beza według tej receptury łatwo daje się formować, nie pęka, bez problemu odchodzi od papieru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kwiaty jadalne

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować