Wiosenne kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W kielichu robota kuchennego umieszczamy białka o temperaturze pokojowej, wsypujemy cukier, sól, dokładnie mieszamy rózgą. Tak przygotowane białka stawiamy na garnku z wrzącą wodą, tak, by kielich nie dotykał wrzątku. Ciągle mieszamy do chwili aż rozpuści się cukier (około 5 minut). Następnie kielich umieszczamy w robocie i ubijamy na wolnych obrotach, dodajemy cream of tartar i sok cytrynowy. Teraz ubijamy na najwyższych obrotach (około 10-12 minut), aż otrzymamy gęstą, bardzo sztywną pianę. Pianę dzielimy na części, barwimy, wkładamy do woreczka cukierniczego z tylką liść, formujemy na kawałkach papieru do pieczenia kwiaty. Na lizaki tylką gwiazdką formujemy lizaka i jako patyczek delikatnie wkręcamy długą wykałaczkę. Suszymy w piekarniku nagrzanym do 90°C przez 3 godziny.
Porady
Z tej proporcji wyszło mi 37 kwiatków różnej wielkości i 3 spore lizaki. Beza według tej receptury łatwo daje się formować, nie pęka, bez problemu odchodzi od papieru.
Komentarze