Te kwiaty to pierwszy zwiastun wiosny, która mam nadzieję, że wnet zagości w naszych ogrodach.
30 min
Składniki:
Składniki:
- 200 g sera żółtego w kawałku ( gouda),
- 3- 4 ziemniaki,
- 150 g świeżego fileta z łososia,
- Tymianek, pieprz, sól,
- Cytryna,
- Oliwa z oliwek do smażenia fileta,
- Olej do smażenia ziemniaków,
- 150 g szpinaku mrożonego w liściach,
- Pomidor, koperek cytryna do dekoracji.
Wiosenne kwiaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ser żółty przecinamy na 2 grube plastry. Blaszkę wykładamy papierem do wypieków. Układamy na niej ser. Wkładamy do piekarnika i delikatnie topimy (około 5 minut), by ser dał się formować. Gotowe plastry przenosimy na postawioną do góry dnem szklankę. Formujemy kształt miseczki. Pozostawiamy do zastygnięcia w chłodzie.
2.Na patelni smażymy na oliwie łososia wcześniej przyprawionego solą, pieprzem, sokiem z cytryny i odrobiną tymianku.
Ziemniaki kroimy w kostkę i smażymy w głębokim oleju ( jak frytki).
Liście szpinaku smażymy do miękkości na maśle. Doprawiamy pieprzem i solą. Gotowe miksujemy.
Usmażone ziemniaki oraz rybę mieszamy razem i przekładamy do serowych miseczek.
Szpinak przekładamy do worka cukierniczego i za pomocą specjalnej końcówki wyciskamy kwiatowe liści.
Całość dekorujemy pomidorem, koperkiem oraz plasterkami cytryny.
Komentarze