Wiosenna rolada

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ta rolada powstała na przekór ponurej pogodzie, zielony barwnik w cieście potrafi zdziałać cuda, do tego delikatny śmietanowy krem, podana z filiżanką małej czarnej smakuje wyśmienicie...:)

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    5 jaj
    3/4 szklanki mąki tortowej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    3 łyżki cukru
    zielony barwnik w żelu -opcjonalnie

    Krem:
    350 ml śmietany kremówki
    250 g sera mascarpone
    1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
    3 łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    1 zielona galaretka

    Dekoracja:
    60 g wiórek kokosowych białych
    zielone wisienki koktajlowe
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Rolada Desery Biszkopty

Wiosenna rolada - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Białka jaj ubijamy na sztywną lśniącą pianę dodając w trakcie miksowania cukier. Następnie dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy na najniższych obrotach miksera,wsypujemy po łyżce mąki pszennej wymieszanej z proszkiem dodajemy zielony barwnik-tyle zależy jaki efekt chcemy uzyskać.Zmiksowane ciasto wylewamy na wyłożoną pergaminem dużą blachę od piekarnika.Wygładzamy łyżką. Pieczemy 15-20 minut w temp 160*c-nie doprowadzać do zrumienienia bo rolada będzie nam się łamać. Upieczone gorące ciasto wykładamy na wilgotną bawełnianą ściereczkę, zawijamy w rulon, odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
  • 2. Krem: Galaretkę rozpuszczamy w szklance gorącej wody wylewamy do płaskiego naczynia zostawiamy do całkowitego stężenia-najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej przed robieniem ciasta.Całkiem zimną kroimy na paski. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody-około 30 ml. Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno dodając w trakcie cukier puder oraz serek mascarpone wymieszany wcześniej z sokiem cytrynowym oraz żelatyną-całość dokładnie miksujemy. Ciasto odwijamy ze ściereczki smarujemy częścią kremu układamy paseczki galaretki zawijamy w rulon, smarujemy resztą kremu wierzch rolady posypujemy wiórkami kokosowymi, wkładamy na całą noc do lodówki, przed podaniem dekorujemy wisienkami koktajlowymi.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Kokos Masa śmietanowa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować