Wiosenna rolada biszkoptowa

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Zapraszam na pyyyyyyyszną roladę:) jest prościutka w wykonaniu, niezbyt droga a jaka efektowna i dekoracyjna:) w szczególności polecam kwiatowy wzór z masy cegaretkowej do wykonania:)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Masa cygaretkowa:

    32 g miękkiej margaryny
    32 g cukru pudru
    32 g białka
    32 g mąki
    1 łyżeczka kakao

    Biszkopt:

    2 jajka
    3 łyżki mąki pszennej
    1 łyżeczka mąki ziemniczanej
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szklanki cukru

    Masa:

    150 g miękkiej margaryny
    1/2 szklanki cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka amaretto
    80 g truskawek

    Dodatkowo:
    2 truskawki
    3 łyżki stężonej galaretki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Do kawy Rolada Desery

Wiosenna rolada biszkoptowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • z masy wycisnąć kwiatkowy wzór 1. Masa cygartekowa:
    Margarynę utrzeć z cukrem pudrem. Następnie cały czas nie przerywając ucierania dodać białko i dobrze wymieszać z pozostałymi składnikami. Na koniec dodać mąkę i połączyć ją z resztą składników. Dodać kakao i dobrze wymieszać. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i za pomocą szprychy wyciskać wzór kwiatka.Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.
  • 2. Biszkopt:
    Do miseczki przesiać obie mąki, dodać proszek do pieczenia. Wymieszać. Odłożyć.
    Do miski wbić jajka i utrzeć do puszystości z cukrem. Następnie partiami dodawać suche składniki i delikatnie wymieszać.
  • 3. Powstałą masę delikatnie wylać na masę cygaretkową i delikatnie rozsmarować. Piec około 10 minut w 180 st. Następnie przełożyć na ściereczkę, delikatnie obrócić biszkopt wzorem do góry i zwinąć w rulon razem ze ściereczka i zostawić do ostygnięcia.
  • margarynę utrzeć na puch i dodać żóltko 4. Masa :
    Margarynę utrzeć na puch. Następnie dodać żółtko i dobrze wymieszać. Partiami dodawać cukier i cały czas ucierać na krem. Dodać amaretto i wymieszać.
  • dodać zblendowane truskawki 5. Truskawki oczyścić z szypułek, opłukać, osuszyć i zblendować. Po łyżce dodawać do margaryny i cały czas mieszać.
  • nałożyć nadzienie 6. Wykonanie:
    Rozwinąć roladę, rozsmarować krem i ułożyć plasterki truskawek. Na truskawkach rozłożyć pokrojoną galaterkę.
    Zwinąć ściśle i odłożyć na noc do lodówki.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować