Bardzo smakowity,wilgotny, pożywny, zdrowy, do zjedzenia w pracy lub w podróży (służbowej). Jego zawartość można regulować według sezonowości warzyw lub własnego upodobania.
Składniki:
1 czerwona papryka
1 mała cukinia
1 pietruszka
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
4 plasterki sera żółtego
300 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
150 ml mleka
130 ml oliwy z oliwek
1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
papryka ostra,sól,pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
Wilgotny keks z warzywami i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Warzywa oczyścić,paprykę,cukinię, pietruszkę,seler naciowy pokroić na
niewielkie kawałki ,cebulę w piórka. Poddusić na
odrobinie oliwy aż zmiękną. Odstawić do wystygnięcia. Ser pokroić na
małe kwadraty.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia,dodać jajka,mleko,oliwę,zioła
prowansalskie,ostrą czerwoną paprykę,sól
i pieprz. Wszystko wymieszać energicznie łyżką. Do powstałego ciasta
dodać warzywa,natkę pietruszki,ser i wymieszać.
2.Do blaszki keksowej (26x12) lub (30x12) wyłożonej papierem do wypieków,przełożyć powstałe ciasto.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45 minut.
Komentarze