Wigilijne postne gołąbki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dzień wcześniej(wieczorem)należy zamoczyć grzyby.Kasze gotujemy jak na opakowaniu,w osolonej wodzie.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju.
Suszone ,namoczone grzyby gotujemy(w tej samej wodzie w której się moczyły)do miękkości.Wywar z gotowania zostawiamy.Grzyby drobno kroimy i razem z cebulą dodajemy do kaszy i mieszamy doprawiamy solą i pieprzem.Z kapusty odkrawamy głąb i gotujemy w wodzię co jakiś czas odrywamy sparzone liście.Z liści odkrawamy grube nerwy.
2..Do liści nakładamy farsz
3.i zawijamy
4..Gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym podlewamy bulionem i podpiekamy do miękkości.Przed podaniem wywar od grzybów doprawiamy do smaku ,zagęszczamy śmietaną i polewamy gołąbki
Komentarze