Gołąbki postne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Usuwamy głąb z kapusty i wkładamy ją na parę minut do lekko osolonego wrzątku (ma zmięknąć i stać się bardziej giętka).
Wyjmujemy i odrywamy ostrożnie jej liście.
Odkładamy na bok.
2.Bułki kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącym mlekiem (powstanie papka).
Pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do bułek namoczonych w mleku, potem wrzucamy koper ze szczypiorkiem, wbijamy 2 jajka i mieszamy. Dodajemy twaróg, przyprawiamy wszystko pieprzem i solą.
Gdy mamy już farsz możemy nakładać go na liście kapusty i zwijać - tak jak gołąbki.
3.Smarujemy oliwą naczynie żaroodporne i wkładamy do niego gołąbki.
Obieramy z łupinek czosnek i kroimy go na mniejsze cząstki.
Podlewamy wszystko sosem pomidorowym i wrzucamy pokrojone ząbki czosnku.
4.Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 40 minut.
Podajemy z kromką chleba lub z ziemniakami.
Smacznego!:)
Komentarze