Gołąbki postne

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Gołąbek bez mięsa? Tak.Świetny zarówno dla wegetarian jak i mięsożerców.

  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • - czerstwe bułki: 3 sztuki
    - mała główka kapusty białej: 1 sztuka
    - posiekanego koperku: 3 łyżki
    - czosnku: 3 ząbki
    - twarogu zmielonego: 3 łyżki
    - jaja: 2 sztuki
    - oliwa: 3 łyżki
    - sól i pieprz do smaku: 2 szczypty
    - pieczarek: 200 gramów
    - mleka: 125 mililitrów
    - przecieru pomidorowego: 500 mililitrów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Gołąbki postne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Usuwamy głąb z kapusty i wkładamy ją na parę minut do lekko osolonego wrzątku (ma zmięknąć i stać się bardziej giętka).
    Wyjmujemy i odrywamy ostrożnie jej liście.
    Odkładamy na bok.
  • 2. Bułki kroimy w kostkę i wkładamy do miseczki, zalewamy wrzącym mlekiem (powstanie papka).
    Pieczarki kroimy w drobną kostkę, dodajemy do bułek namoczonych w mleku, potem wrzucamy koper ze szczypiorkiem, wbijamy 2 jajka i mieszamy. Dodajemy twaróg, przyprawiamy wszystko pieprzem i solą.
    Gdy mamy już farsz możemy nakładać go na liście kapusty i zwijać - tak jak gołąbki.
  • 3. Smarujemy oliwą naczynie żaroodporne i wkładamy do niego gołąbki.
    Obieramy z łupinek czosnek i kroimy go na mniejsze cząstki.
    Podlewamy wszystko sosem pomidorowym i wrzucamy pokrojone ząbki czosnku.
  • 4. Pieczemy w 200 stopniach przez ok. 40 minut.
    Podajemy z kromką chleba lub z ziemniakami.
    Smacznego!:)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta biała

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować