Wigilijne paszteciki z grzybami i kiszoną kapustą

  • wyświetlono: 1320 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Wybornie smakują na ciepło z domowym, czerwonym barszczem lub na zimno. Idealne na wigilijny stół i nie tylko. Mogą być na śniadanie lub do pracy i do szkoły. Niewiele kosztują a smakują wspaniale.

  • 60min

Składniki

Składniki:
Farsz:
50 dag kiszonej kapusty
10 dag suszonych grzybów(u mnie prawdziwki, kozaczki i podgrzybki)
1 cebula
Olej do smażenia
Sól i pieprz do smaku
Ciasto:
2 szklanki mąki + do podsypania
Sól do smaku
2 łyżeczki oleju
1 płaska łyżeczka cukru
1 jajko +1 małe jajko do posmarowania pasztecików
Kminek do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Wigilijne paszteciki z grzybami i kiszoną kapustą

  • 1. Wykonanie: kapustę opłukać kilka razy, ugotować do miękkości, osączyć z nadmiaru wody. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju, dodać kapustę, wymieszać, smażyć jeszcze całość około 2-3 minut, wystudzić. Grzyby ugotować z dodatkiem niewielkiej ilości soli, osączyć, pokroić ostrym nożem w drobną kostkę, dodać do kapusty, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać.
    Do miski przełożyć mąkę, olej, sól do smaku, jajko. Delikatnie wymieszać, zrobić wgłębienie. W ciepłej wodzie(około 150 ml) z dodatkiem cukru rozpuścić drożdże, wlać w wgłębienie, odstawić na parę minut w ciepłe miejsce by drożdże wyrosły. Następnie wyrobić gładkie ciasto, by odstawało od ręki. Odstawić ponownie w ciepłe miejsce by ciasto dobrze wyrosło. Na stolnicy podsypać mąki, przenieść wyrośnięte ciasto, podzielić na 3 części, uformować wałki, rozwałkować. Na środek każdego wałka ułożyć, farsz, zwinąć ciasto do środka, zlepić. Wałki pokroić na średniej długości paski, zlepić delikatnie boki, by farsz nie wypływał. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kminkiem. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut na złoty kolor.

Porady

1. do posypki można użyć ziół prowansalskich.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tania_kuchniaw_kilka_chwilzdrowie_na_talerzumoj_niedzielny_obiadsezonowe_przysmakiszkola_babci

Komentarze

Podobne przepisy

Paszteciki

Dodane przez: Barbarka509157

Paszteciki z kapustą i grzybami

Zostało mi trochę farszu z Wigilijnych...

Dodane przez: edytaduleba

PASZTECIKI Z GRZYBAMI I KAPUSTĄ

Przepis przekazała mi moja babcia.

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ

Dodane przez: violast11

PASZTECIKI Z PIECZARKAMI I KAPUSTĄ KISZONĄ

Bardzo smaczne, kruche paszteciki...

po upieczeniu paszteciki prezentują się bardzo elegancko, w sam raz na świąteczny stół

Dodane przez: Monika Matysiak

Paszteciki z ciasta francuskiego z kapustą...

Te efektowne paszteciki z ciasta...

Paszteciki z kapusta i pieczarkami

Dodane przez: mariwanna

Paszteciki z kapustą i pieczarkami

pyszne paszteciki, bogato nadziane...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE