Tilslørte bondepiker to norweski deser z warstwami jabłek, cynamonowej kruszonki i bitej śmietany. Jego nazwę dosłownie można przetłumaczyć jako wieśniaczka w welonie.
Wieśniaczka w welonie czyli tilslørte bondepiker - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jeśli nie macie domowej roboty musu jabłkowego w słoiku, to możecie kupić gotowy w sklepie lub po prostu zrobić mus ze świeżych jabłek: wystarczy pokroić je w kostkę i trochę pogotować z odrobiną wody do czasu aż jabłka się trochę rozgotują. Ja użyłam musu bez dodatku cukru, bo lekko kwaśne jabłka idealnie komponowały się z pozostałymi słodkimi elementami deseru. Ale oczywiście jeśli chcecie to możecie mus posłodzić. Zamiast bułki tartej użyłam pokruszonych kromek chrupkiego pieczywa, ale w sumie na jedno przecież wyszło. Bułkę tartą mieszamy z cukrem i cynamonem, przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy masło i całość chwilę podsmażamy, tak by bułka zbrązowiała. Powinna się utworzyć taka jakby kruszonka. Kruszonkę odstawiamy do wystudzenia, a następnie układamy w wysokich szklankach lub pucharkach kolejno warstwę musu jabłkowego, warstwę kruszonki i warstwę bitej śmietany itd. Można utworzyć więcej cienkich warstw lub tak jak ja kilka grubszych.
Komentarze