Wieśniaczka w welonie czyli tilslørte bondepiker

0 (0 ocen)

  • 10 min

Tilslørte bondepiker to norweski deser z warstwami jabłek, cynamonowej kruszonki i bitej śmietany. Jego nazwę dosłownie można przetłumaczyć jako wieśniaczka w welonie.

  • 10 min

Składniki:

  • 350 ml musu jabłkowego z małymi kawałkami jabłek
    7-8 łyżek bułki tartej
    3 łyżki cukru
    2 łyżki cynamonu
    1 łyżka masła
    bita śmietana
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Wieśniaczka w welonie czyli tilslørte bondepiker - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jeśli nie macie domowej roboty musu jabłkowego w słoiku, to możecie kupić gotowy w sklepie lub po prostu zrobić mus ze świeżych jabłek: wystarczy pokroić je w kostkę i trochę pogotować z odrobiną wody do czasu aż jabłka się trochę rozgotują. Ja użyłam musu bez dodatku cukru, bo lekko kwaśne jabłka idealnie komponowały się z pozostałymi słodkimi elementami deseru. Ale oczywiście jeśli chcecie to możecie mus posłodzić. Zamiast bułki tartej użyłam pokruszonych kromek chrupkiego pieczywa, ale w sumie na jedno przecież wyszło. Bułkę tartą mieszamy z cukrem i cynamonem, przekładamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy masło i całość chwilę podsmażamy, tak by bułka zbrązowiała. Powinna się utworzyć taka jakby kruszonka. Kruszonkę odstawiamy do wystudzenia, a następnie układamy w wysokich szklankach lub pucharkach kolejno warstwę musu jabłkowego, warstwę kruszonki i warstwę bitej śmietany itd. Można utworzyć więcej cienkich warstw lub tak jak ja kilka grubszych.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować