Wieprzowina w sosie musztardowym

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Propozycja pysznego obiadu z mięsem wieprzowym w roli głównej. U mnie to była łopatka, ale tak naprawdę to każde mięsko będzie pasować do sosu musztardowego. Nie wymaga zbytniego zaangażowania i doskonale smakuje np. z kopytkami, które tu idealnie pasują, tworząc świetny zestaw obiadowy.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g łopatki wieprzowej
    1 cebula
    2-3 ząbki czosnku
    1-2 łyżki musztardy (dałam miodową)
    kilka ziarenek ziela angielskiego
    kilka listków laurowych
    sól i pieprz do smaku
    tłuszcz do smażenia (u mnie masło klarowane)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Wieprzowina w sosie musztardowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Wieprzowina w sosie musztardowym 1. Mięso pokroić na plastry ok. 1,5 cm grubości. Lekko rozbić i oprószyć solą i pieprzem. Podsmażyć z obu na mocno rozgrzanej patelni do zrumienienia. Następnie dodać plastry cebuli i kawałki czosnku. Chwilę smażyć. Teraz albo całość przełożyć do rondla, albo na patelnię wlać wodę do wysokości mięsa, dodać ziele angielskie i liście laurowe, i przykryć pokrywą. Dusić na małym ogniu przez godzinę lub więcej, aż mięso będzie miękkie. Obracać co jakiś czas.

    Gdy mięso będzie miękkie, dodać 1-2 łyżki musztardy (wg uznania), dokładnie wymieszać i dalej chwilę dusić. Następnie wyjąć mięso, liście laurowe i ziele angielskie, a pozostały sos z patelni przelać do garnuszka i zblendować razem z cebulą i czosnkiem. Sos można jeszcze doprawić, ew. zagęścić mąką ziemniaczaną, wlać z powrotem na patelnię, przełożyć mięso, podgrzać i całość wymieszać.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wieprzowina Łopatka Musztarda

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Duszenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować