Żeberka marynowane w kawie

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Jedne z moich ulubionych, przepisów na potrawy poprawiające nastrój... facetom :) soczyste, chrupiące i pachnące subtelnym aromatem kawy żeberka - polecam:)

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek
    3 duże cebule
    Sól, pieprz
    Marynata:
    2/3 szklanki mocnej kawy
    2 łyżki miodu
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    1 łyżeczka różowego pieprzu
    1 łyżeczka pieprzy syczuańskiego
    Sok z ½ limonki
    2 ząbki czosnku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Żeberka marynowane w kawie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żeberka myjemy, osuszamy i kroimy na części. Każde żeberko lekko oprószamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę łącząc ze sobą wszystkie składniki tj. kawę, miód, koncentrat pomidorowy, lekko rozkruszony różowy i syczuański pieprz, sok z limonki i posiekany w drobną kostkę czosnek. Do tak przygotowanej marynaty wkładamy żeberka i marynujemy je przez noc ( minimum 2 godziny ). Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Żeberka wykładamy do naczynia żaroodpornego lub na blachę, polewamy je marynatą, a na wierzchu układamy pokrojoną w pół plasterki cebulę. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i pieczemy je przez 1,5 godziny. Po tym czasie ściągamy folię, mieszamy zawartość i pieczemy żeberka już bez przykrycia 25-35 minut aż się ładnie zarumienią. Żeberka serwujemy z bagietką lub ryżem i powstałym w czasie pieczenia sosem kawowo-cebulowym 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Żeberka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

4.83 (185 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Żeberka duszone w gęstym sosie

To może cię zainteresować