Mocno kakaowe i kruche ciasteczka. Idealne na świąteczny stół i koszyczek. Polecam.
25 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
mąka pszenna 150 g
kakao 15 g
cukier kokosowy 25 g
olej kokosowy 55 g
masło lub margaryna 25 g
woda różana 1 łyżeczka
białko do smarowania ciastek
dekoracja : natka pietruszki
kwiaty fiołka lub inne
'wielkanocne pisanki " ciastka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.14 ciastek w kształcie jajek.
Każdy kwiat i listki powinny być dobrze wypłukane i osuszone.
Olej kokosowy i margarynę wyjmujemy z lodówki na 10 minut przez robieniem ciastek.
Wszystkie składniki miksujemy w robocie na kleisty piasek.
2.Ciasto przekładamy na blat lekko zagniatamy.
Kulkę ciasta kładziemy na rozłożoną przezroczystą folię, lekko rozpłaszczamy dłońmi i zawijamy folią.
Odstawiamy na 10-15 minut do lodówki.
Potem, przez folię ciasto delikatnie wałkujemy.
Odwijamy folię i formą wykrawamy jajka.
Ciastka delikatnie przenosimy na blaszkę z papierem do pieczenia.
Każde smarujemy roztrzepanym białkiem i układamy kwiaty i listki.
Ciastka pieczemy 10 minut w 165 C.
Komentarze